Rumble in the Bronx

När Jackie Chan under tidigt 80-tal försökte slå igenom i USA med filmer som Battlecreek Brawl, The Protector och Cannonball Run så frångick han sitt vanliga signum och försökte göra som de amerikanska actionhjältarna. När han väl slog igenom i USA var det för att de fick en dos av den riktige Jackie Chan.rumble_in_the_bronx_01

Jackie Chan spelar Keung, en ung man från Hong Kong som åker till New York för att hjälpa sin farbror med dennes bröllop. Han ska även sälja sin affär och Keung lovar att hjälpa den nye ägaren under en vecka innan han åker hem. Redan första dagen jagar han iväg ett gäng som terroriserar affären, men senare samma kväll ger de sig på Keung för att hämnas. Snart finner sig Keung vara ständigt jagad av gänget och tvingas försvara sig på de mest häpnadsväckande sätt, men när ett par stulna diamanter dyker upp får både Keung och gänget mer problem än de först kunnat ana.

Filmen spelades in som Hung fan kui i Vancouver av Golden Harvest Company. Sedan köpte New Line Cinema rättigheterna till filmen, klippte ner den med 17 minuter, döpte om den till Rumble in the Bronx och resten är historia. Den version av filmen som lättast går att få tag på för den västerländska publiken är denna nedklippta och omdubbade version av filmen. Det är också den som jag såg för första gången i slutet av 90-talet.

Detta är en film i sann Jackie Chan-anda där han använder allt han kommer åt när han slåss och kreativiteten flödar genom scenerna. Tack vare detta innehåller filmen också några riktigt hårresande stunts där hoppet från bilgaraget till en närliggande balkong får ses som höjdpunkten. Handlingen fyller egentligen bara en funktion, nämligen att sätta Jackie Chan i så många olika situationer som möjligt där han måste använda sin smidighet och kung fu-kunskaper för att ta sig helskinnad därifrån. Det fungerar bra och det är då hans filmer egentligen är bäst – när fokus ligger på humor, action och stunts och handlingen mest är ett sidospår. Rumble in the Bronx är en fin uppvisning av vad Jackie Chan kan och är riktigt bra på.rumble_in_the_bronx_02

Jackie Chan påminner en hel del om Fred Astarie och Buster Keaton på det sättet, han har en fantastisk fysik och filmens egentliga syfte är att visa oss detta. Allting annat har en sekundär betydelse. Samtidigt är charmen med honom och hans filmer, att se allt det där välkoordinerade som bara flyter på, när han använder precis allting som kommer i hans väg för att slåss oavsett om det är en kundvagn, ett kylskåp, en flaska eller ett par skidor. Det är det oväntade i kombination med lekfullheten som gör att just filmer som Rumble in the Bronx så roliga att titta på. Lägg sedan till ett gäng stunts som man inte trodde var möjliga att genomföra och du har en Jackie Chan film i ett nötskal.

Det är också en film där Jackie Chan håller sig till sina begräsningar. När han inte försöka göra mer saker än han borde, när han inte får för sig att han skall skådespela eller göra romantisk komedi, utan istället gestaltar den snälle, lite komiske killen som kan sparka allas rumpa om så krävs. Det är då hans filmer är som bäst, och det är då vi har som roligast framför tv:n. Rumble in the Bronx är nästan en perfektion av detta.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Tam Chan rulle, ska vara hans 70 och 80 tals filmer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.