Rough night

Scarlett Johansson och Co. har en riktigt tuff kväll när vad som från början skulle vara en möhippa med fylla och fest inte så mycket spårar ut som tar en förvånansvärt ondskefull vändning. Om du tyckte att Bakfyllan var en underhållande film värd att skatta åt är Rough night en underhållande film värd att skratta åt. Om du tyckte att Bakfyllan var en överdrivet grov och poänglös är Rough night helt överdrivet grov och poänglös.

Johansson spelar Jess, en blivande brud och aspirerande senator som efter en vild collegetid tagit sig an rollen som byxdressbärande politiker som försöker att sudda ut sin historia och framstå som rekorderlig (och sammanfattar samtidigt problemen facebookgenerationen möter och kommer att möta när den börjar besätta offentliga ämbeten). Bästa vännen Alice (Jillian Bell) ordnar en helg i Miami med klubb, badskumsfester och strippor och extra allt tillsammans med collegegänget: en skara olika men samspelta kompisar tillsammans för första gången på länge. Zoë Kravitz är den blivande ex-lyxfrun som tidigare varit ihop med aktivisten Frankie (Ilana Glazer). Till de fyra sluter sig även Jess’ australiensiska kompis Pippa (Kate McKinnon, ett namn som jag aldrig blir ledsen av att säga). De kryssar hurtigt av ”alkohol” ”kokain” och ”klubb” från listan när de i sitt hyrda hus öppnar dörren för en beställd manlig strippa och saker snabbt går från utflippade till chockerande olycksbådande. Om du har läst en två meningar lång beskrivning av handlingen eller sett trailern vet du vad som väntar. Kvinnorna försöker hantera en livsförändrande situation ihop med lite för höga promillehalter och ingenting går väl. Det var först i efterhand som undertecknad insåg att filmen under nästan två akter nästan inte rör sig alls utanför huset (och några minst sagt udda sidoepisoder med Jess’ fästman på vift i en bil iförd vuxenblöjor – mer om det senare). Detta måste nog vara ett tecken på att Rough night, om än inte briljant, ändå är god nog.

Att manuset lämnar karaktärerna som karikatyrer och saknar en viss snärtighet räddas dels av skådespelare som njuter av att spela karikatyrer och dels av att skämten duggar så tätt att det förslår – och går över gränsen gång på gång – och egentligen överväger bristerna. Ibland faller plotten ner som en efterbliven Elmore Leonardhistoria när problemen och de kriminella misstagen staplas på varandra men att se Ty Burell och Demi Moore som swingersgrannar är mycket underhållande, liksom tidigare nämnda bihandling med Jess’ fästman som, när han tror att hon har gjort slut, lyckas hamna i de märkligaste trångmålen på väg till Miami. Det går snabbt för all rim och reson att rinna ur filmen. Efter en svacka i mitten lyckas Rough night ändå plocka upp sig själv och leverera bland annat Johansson när hon sparkar arsle som bäst. Och trots att den försöker skildra kvinnlig vänskap på samma sätt som en annan Bridesmaids eller Pitch Perfect håller filmen sig på ett behörigt avstånd från kramkalas i det längsta och när Kate McKinnon får det sista ordet (eller ackordet) har de också återtagit den underhållande smaklösheten till acceptabelt låga nivåer.

Scarlett Johansson och Co. har en riktigt tuff kväll när vad som från början skulle vara en möhippa med fylla och fest inte så mycket spårar ut som tar en förvånansvärt ondskefull vändning. Om du tyckte att Bakfyllan var en underhållande film värd att skatta åt är Rough night en underhållande film värd att skratta åt. Om du tyckte att Bakfyllan var en överdrivet grov och poänglös är Rough night helt överdrivet grov och poänglös. Johansson spelar Jess, en blivande brud och aspirerande senator som efter en vild collegetid tagit sig an rollen som byxdressbärande politiker som försöker att sudda…

Review Overview

betyg

50

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.