Rosens namn

Rosens namn är en film som jag har ett diffus minne av från sent 80-tal då jag såg den på tv. Sedan dess har jag velat se om filmen då jag minns den som bra men aldrig kommit mig för. För ett par månader sedan köpte jag filmen på blu-ray men sedan har den stått i hyllan. Men så läste min fru boken och vi tyckte det var ett bra tillfälle att se filmen sedan.

Handlingen utspelar sig i ett kloster i norra Italien år 1327. Dit anländer William av Baskerville, en munk av Franciskanorden tillsammans med sin unge lärling för att deltaga i en teologisk konferens. När han kommer dit möts han av nyheten att en av munkarna på klostret nyligen dött. Munkarna är förstummade då tornet som han hoppat från inte har några fönster som går att öppna och taket går inte att klättra upp på. Det viskas att det är djävulens verk och att profetiorna i uppenbarelseboken är på väg att uppfyllas. Men William som är en man med både vishet och sunt förnuft förstår att det är något annat i görningen och börjar göra sina egna undersökningar. Men han har ont om tid, inkvisitionen är på väg för att hitta den som ansvarig och bränna honom på bål.

Rosens namn är en medeltida deckargåta som lånar mycket ifrån Sherlock Holmes. Författaren till boken som filmen bygger på, Umberto Eco, har sagt att William av Baskerville är en kombination av Sherlock Holmes och den medeltide munken William av Ockham. Baskerville är så klart taget ifrån boken med samma namn. Och visst finns det stora likheter med den store detektiven och historier om honom, ett mord som verkar olösligt, saker och ting som inte är som de verkar, ett större sammanhang som vi inte kan se till en början, personer som dör under mystiska omständigheter etc. Allt detta i klostermiljö på 1300-talet. Det som kanske imponerar mest med filmen idag är hur väl regissören Jean-Jacques Annaud har fått ihop allting. Han spenderade fyra år att förbereda filmen, åkte runt i världen för att hitta rätt plats att filma på och rätt personer till de olika rollerna.

Och han har verkligen lyckats väl, det känns som vi är i ett medeltida kloster med allt som kan tänka sig hända där. Själva gåtan är smart den också, den tar många olika vändningar och det är inte förrän på slutet som även den mest klipske kan slita ut hur allting ligger till. Sean Connery var inte första valet som William, utan det tog en övertalning innan regissören gick med på att låta honom spela huvudrollen. Då, på mitten av 80-talet hade Connerys karriär varit på rejäl nedförsbacke sedan han slutade som Bond och ett filmbolag drog sig ur när de fick höra att han hade huvudrollen. Filmen blev heller ingen succé i USA men den gick mycket bra i Europa.

Jag gillar i Rosens namn väldigt mycket, men så är jag också mycket förtjust i Sherlock Holmes och deckare. Det är en film som dels är väldigt välgjord, känns autentisk och har rätt skådespelare i rätt roller. Min fru var inte lika förtjust och menade att det var svårt att fånga Umberto Ecos roman och allt som fanns i den i filmen.

Vad det gäller denna utgåva är den helt okej. Bilden är ganska mjuk vilket beror på källmaterialet och hur filmen var filmad, så där kunde man inte göra så mycket. Men Warner har gjort sitt bästa för att filmen ska se bra ut. Filmen är dock väldigt gryning, vilket har sina naturliga förklaringar men det kan störa vissa. Ljudet är ett ommixat DTS-HD Master Audio 5.1-spår. Det lär inte imponera på någon men fyller sin funktion. Framförallt musiken låter väldigt bra och dialogen är klar och tydlig. Notera att det är engelsk undertext vid allt latinsk tal så har du svensk text på, hoppar den högst upp under dessa scener. Två kommentarspår av regissören, ett på engelska och ett på franska. Annaud är uppenbarlig passionerad av filmen och ger ett rikt spår som är väl värt att lyssna på. Vi får även en tysk tv-reportage om filmen samt en längre intervju med regissören.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.