Roma

Recension av filmen skrevs inför Oscarsgalan 2019 – Texten har uppdaterats med en recension av hemmediautgåvan som släpptes 6/4-2020 av Fredrik Malmquist.

Oscarsgalan må ha förändrats senaste åren men har den ändrat sig så pass att den spanskspråkiga filmen Roma från Netflix kan vinna? Det återstår att se, det får vi veta på årets Oscarsgala som går av stapeln natten mellan söndag och måndag den 25 februari 2019. Alfonso Cuarón är inte ny i Oscarssammanhang. Han var nämligen den första latinamerikanska regissören att vinna pris för bästa regissör 2014 för filmen Gravity.

Roma är en skildring av Alfonsos egen uppväxt i Mexico City under tidigt 1970-tal. Namnet Roma har inget med staden Rom att göra utan det syftar på stadsdelen Colonia Roma där det mesta av historien utspelar sig. I filmen följer vi det dagliga livet för Cleo (Yalitza Aparicio) som arbetar som hushållerska och barnskötare till en medelklassfamilj. Karaktären Cleo speglar Alfonsos minnen av barnskötaren Libo som han själv växte upp med.

Alfonsos Roma är nominerad till hela 10 Oscars, vilket är väldigt mycket. Det som sticker ut är att den är nominerad till både Bästa film och Bästa utländska film. Den är även nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll och biroll, Bästa regi och manus och några till, så det är tunga nomineringar. Filmen har redan vunnit många priser på filmfestivaler runt om i världen, mest prestigefullt är nog är nog Guldlejonet för bästa film på filmfestivalen i Venedig.

Det är en väldigt vacker film både visuellt och dramatiskt, Roma är gjord med mycket kärlek och det känns. Filmen är inspelad i svartvitt med många statiska tagningar vilket ger en känsla av tidsåldern. Framförallt ser jag detta som en modig film av Cuarón, att han vågar göra något personligt och samtidigt ett porträtt av 70-talets Mexico. För mig är även Roma en film inspirerad av alla fantastiska filmer som kom under 50 och 60-talet med Italiens neorealism och franska nya vågen.

Så kommer Alfonso Cuaróns Roma vinna några Oscars då? Ja det tror jag men jag vågar inte chansa på vilka. Det är en underbar film enligt mig men den kommer inte nå den stora publiken, för det är en konstnärlig film och det passar inte alla. Tycker jag att du ska se den? Ja absolut, den innehåller egentligen allt som gör en film minnesvärd, vackert foto, känslor, bra skådespeleri, realism och märkliga scener. Fler tips inför Oscarsgalan 2019 kommer inom kort! Du kan läsa mer om de nominerade filmerna på Svantes lista över årets Oscarsnominerade filmer.

Blu-ray-utgåvan 2020

Idag har vi facit, Roma kammade hem tre stycken åtråvärda Oscarsstatyetter förra året. Bäst utländska film, bästa foto och för bäst regi. Eftersom filmen släpptes av Netflix var det långtifrån självklart att det skulle komma en fysisk utgåva. Men under mars, i år, fick vi ett nyhetsbrev som avslöjade att självaste Criterions utgåva skulle släppas av Warner här i Sverige.

Utgåvan är av referensklass när det gäller blu-ray-formatet. När jag snabbt jämförde med Netflix-versionen upplevde jag att versionen på discen har bättre svärta, något som ofta levereras sämre på streamingtjänsterna. Filmens ljud levereras på ett Dolby Atmos-spår som håller jämna steg med videopresentationen. Utöver bra transfers så brukar Criterions hemmediautgåvor utmärka sig särskilt när det kommer till extramaterial. Tillsammans med filmen följer det med en fullängdsdokumentär om inspelningen av filmen, bilder från produktionen, inslag om efterarbetet med filmen, trailers och mera. Det finns alltså mycket att förkovra sig i för den som vill veta mer om Cuaróns prisbelönta film.

Recension av filmen skrevs inför Oscarsgalan 2019 - Texten har uppdaterats med en recension av hemmediautgåvan som släpptes 6/4-2020 av Fredrik Malmquist. Oscarsgalan må ha förändrats senaste åren men har den ändrat sig så pass att den spanskspråkiga filmen Roma från Netflix kan vinna? Det återstår att se, det får vi veta på årets Oscarsgala som går av stapeln natten mellan söndag och måndag den 25 februari 2019. Alfonso Cuarón är inte ny i Oscarssammanhang. Han var nämligen den första latinamerikanska regissören att vinna pris för bästa regissör 2014 för filmen Gravity. Roma är en skildring av Alfonsos egen uppväxt…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

100

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.