Roddenberrys Star Trek är tillbaka

J.J. Abrams reboot av Star Trek-universumet togs inte emot med öppna armar av alla trekkies. Vi som har vuxit upp med Roddenberrys vision har fått gå utan en regelrätt tv-serie sedan Enterprise slutade år 2005. Efter en turbulent produktion och en populär utbytt showrunner har många trekkies varit en aning oroliga, nu är dock Star Trek: Discovery äntligen här.

Sonequa Martin-Green är officeren Michael Burnham, en ung kvinna som vuxit upp på Vulcan med sin adoptivfar Sarek. Ett namn som bör låta bekant för den invigde trekkien, det är nämligen även Spocks biologiska far. Burnham är en stark, intelligent och principfast individ som spenderat de senaste sju åren på starfleet skeppet USS Shenzou under den erfarne kaptenen Philippa Georgiou (Michelle Yeoh). På kommandobryggan har de även sin utomjordiska kollega Saru, briljant spelad av Doug Jones. Under ett rutinuppdrag för att laga en satellitsensor i utkanten av Federationens territorium möter skeppet Shenzou på ett hot som starfleet inte stött på under de senaste hundra åren. Ett möte som kommer visa sig ha konsekvenser för Burnham och alla ombord. I de två första avsnitten får vi alltså se två kvinnliga officerare tackla en situation som kommer att sätta kursen för utvecklingen i galaxen framöver.

I måndags släpptes de två första avsnitten av den amerikanska tv-kanalen CBS:s Star Trek: Discovery. Här i Europa får vi följa serien på streamingtjänsten Netflix. Första säsongen kommer att innehålla femton avsnitt och släpps en gång i veckan precis som vi Trekkies är vana vid. Discovery utspelar sig tio år före klassiska Star Trek med Kirk och Spock. Från första rutan blir det tydligt att detta är en serie som kommer att tackla universumet lite annorlunda än sina föregångare. I tidigare serier har vi för det mesta fått följa en större skara starfleet-officerare, i Discovery är serien ovanligt fokuserad på den enskilda karaktären Burnham. Även om uniformerna är bekanta och teleporterstrålarna likaså, sätter både foto och berättelseuppbyggnad en annorlunda men intressant prägel.

Detta är på inga sätt en fullständig recension av Star Trek: Discovery, den kommer först efter att säsong ett är avslutad. Mina intryck efter de första två avsnitten är dock att serieskaparna har inspirerats av Abrams-rebooten flashiga look även om de tydligt velat gå tillbaka till utforskarrötterna i universumet. Tempot landar någonstans mellan de senaste filmerna och tidigare tv-serier. Starfleets naivitet inför ett uppenbart hot känns dock en aning dumt och krystat. Det går även att ifrågasätta en hel del beslut som äger rum under de två första timmarna. Men säsongsöppningen är tillräckligt välspelad och intressant för att jag skall vilja följa med på resan säsongen ut. Detta är en Star Trek-serie som både vill och är annorlunda än det som kommit före.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.