Rock the Kasbah

rock the kasbah 01

Jorden är en stor planet. Befolkad av många människor. Människor med olika bakgrund och olika livsåskådning. Olika förutsättningar, olika bakgrund och olika talanger.

Rock the Kasbah skulle ha kunnat vara en film om hur olika vi är och hur förtryck och ojämlikhet kan se ut i vardagen. Tyvärr faller det platt och kvar blir något som mest kan liknas vid gårdagens havregrynsgröt och dessutom slut på lingonsylten.

Filmens huvudperson är den lite neddekade och misslyckade musikmanagern Richie Lanz (Bill Murray). Han har varit i hetluften och träffat några av de stora namnen i branschen och enligt egen utsaga var det han som upptäckte Madonna. Nu är det dock lite dystrare. Nu kommer inkomsterna från att lura icke-talanger på pengar. Richies spriral går åt ett håll, nedåt! Av en tillfällighet får han höra att det går att göra pengar i Afganistan genom att underhålla militärer. Han tar med sig sin enda riktiga talang i stallet, sångerskan Ronnie (Zooey Deschanel) och åker till Kabul. Läget är dock lite sämre än vad han föreställt sig och när Ronnie schappar står Richie där utan pengar och pass, men framför allt utan någon artist. För att få pengar går Richie med på att hjälpa några amerikaner att leverera vapen till en Afgansk by och där upptäcker Richie av en slump den största talang han någonsin hört. Det är en afganska flicka som han bestämmer sig att få med i TV-showen Afghan Star (typ Idol). Detta medför vissa problem avseende kulturella och religiösa värderingar.

Rock_the_Kasbah 02

Detta hade kunnat vara en inspirerande film om hur kulturella skillnader övervinns. Det hade också kunnat vara en film med komediskt inslag typ Blues brothers. Den landar dock i en mischmasch av ingenting. Bill Murray spelar nog sin roll så pass bra det går, men det vi får är en måndag-hela-veckan-kopia körd några generationer för mycket i Xerox-maskinen. Bruce Willis spelar sin roll som amerikansk legosoldat som förväntat. Varken mer eller mindre. Trots allt blir karaktären bara en bifigur i ett oengagerat drama. Mest konstigt av allt är Zooey Deschanels insats. I sig är det inget konstigt med ´hennes agerande, men plötslig är hon bara borta. Mest känns det som om Deschanel insåg vilken soppa detta skulle bli och sköt ut sig efter ett tag.

Rock-the-kasbah 03

Om jag ska vara positiv så är alla filmer som på något sätt visar på det religiösa förtryck som flickor utsätts för bra filmer. Det som för oss är självklart till exempel att flickor får sjunga är inte självklart i andra delar av världen. Jag förstår att det är min västerländska sekulariserade syn på verkligheten som ger mig den självutnämnda rätten att tycka att det är fel att av religiösa skäl hindra någon från att framföra musik, särskilt när musiken i fråga är så pass harmlös som ex-Gävlebon Cat Stevens låtar. Jag skulle förmodligen tycka annorlunda om jag befann mig i en annan kontext, men jag tillåter mig vara den medelålders vita svenska man jag är.

Jorden är en stor planet. Befolkad av många människor. Människor med olika bakgrund och olika livsåskådning. Olika förutsättningar, olika bakgrund och olika talanger. Rock the Kasbah skulle ha kunnat vara en film om hur olika vi är och hur förtryck och ojämlikhet kan se ut i vardagen. Tyvärr faller det platt och kvar blir något som mest kan liknas vid gårdagens havregrynsgröt och dessutom slut på lingonsylten. Filmens huvudperson är den lite neddekade och misslyckade musikmanagern Richie Lanz (Bill Murray). Han har varit i hetluften och träffat några av de stora namnen i branschen och enligt egen utsaga var det…

Review Overview

Betyg

30

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.