Roccat Khan Aimo

När du spelar på PC är ett par bra hörlurar nästan lika viktig som en bra mus och tangentbord. Du vill ha några som sitter skönt, låter bra och skapar en bra känsla i spelet. Samtidigt kan det vara svårt att hitta utan det kostar skjortan, framför allt du också vill ha surroundljud. Så kan Roccat Khan Aimo vara ett bra alternativ?

Ett par Khan Aimo kan du idag få för runt 700 kr. Ett par pris för den typen av hörlurar som många spelare föredrar. Dessa är trådade och använder sig av USB istället för traditionella ljudingångar. Med en vikt på bara 275 gram sitter de väldigt lätt på huvudet och tack vare en skön passform glömde jag bort att jag hade dem på huvudet. Om du är som mig så när man spelar sitt man ett par timmar och spelar. Då är det ett måste att hörlurar sitter bra. Börjar de skava eller trycka kan det bli riktigt obekvämt men här tycker jag Khan Aimo levererar riktigt bra. Jag hade ett par Plantronics innan som satt mycket lätt och bekvämt. Det tog en dag att vända sig till dessa då de sitter mycket tajtare.

En sak om är unik med dessa lurar är att de har inbyggt ljudkort, ett 24-bit 96 KHz DAC HiFi-ljudkort. Det gör att lurarna kan leverera 7.1-ljud och kristallklart ljud. Och visst jag får erkänna jag imponerades. Först drog jag på några av mina favoritlåtar och lyssnade. Det var klart tydligt ljud med en fin djup bas. Även mellanregistret fanns där, jag sitter mycket framför datorn och jobbar och lyssnar på musik. Då var dessa lurar riktigt bra. Sedan körde jag några 7.1 demon på Youtube för att se hur de klarar av att förmedla ljud från olika håll. Återigen, imponerande. Dessa demon är för att dema hörlurar och Khan Aimo gjorde verkligen ett bra jobb. Saker rörde sig inte bara mellan vänster och höger utan de skapade även en känsla av att vara nära eller långt bort. Tumme upp.

Det stora testet är dock när man spelar. Hur fungerar de då? Jodå det fungerar skapligt. Jag har några spel som klarar av surroundljud och även om aldrig riktigt bra som en film skapar ändå hörlurar en känsla av en dynamisk ljudbild. Sedan upplever jag aldrig att det blir perfekt. Men jag körde Tomb Raider från 2013 en timme och det var riktigt bra ljud rakt igenom. Jag spelade lite online också med Overwatch. Inte lika imponerande. Jag tyckte det är svårare i ett onlinespel att lyssna till sig var fienden kan vara, framförallt avståndsbedömning. Men lurar fungerar bra till spelet.

Och när vi är inne på online, hur fungerar micken? Den sitter på vänster sidan och är av mjuk böjbar plast. Det gör att jag kan forma den som jag vill och hitta rätt avstånd. Det finns ingen muteknapp, istället fäller du upp den till du hör ett klick, då är micken avstängd. Det var klart ren ljud som kom ur den. Den fångar upp ljud väldigt bra, kanske lite för bra. När jag körde audacity så hade den inga problem att fånga upp min dotter klart i bakgrunden. Men samtidigt, jag har hellre en riktigt bra mick än en halvdålig.

Khan Aimo använder sig av Swarm-programvara precis som andra produkter från Roccat. Jag har redan lovsjungit programvaran i andra recensioner men den är riktigt stabil för hörlurar också. Det finns förinställningar för olika speltyper, du kan programmera egna om du själv vill också. Det går också att förvränga din röst om du så önskar. Mest en rolig grej och jag såg ingen egentlig användning för det. Du kan även justerar ljuset på dina hörlurar vilket iosf kanske är en av de mest onödiga funktionerna. Du ser aldrig det eftersom du har lurar på huvudet men det är en sådan gamersaker jag aldrig kommer förstå.

På sidan finns det en smidig knapp för att sätta på eller stänga av 7.1-ljud. Väldigt bekvämt då material som är 2.0 kan låta riktigt burkigt när du har surround på. Bredvid finns en knapp för att justera volymen och det är en av de saker jag inte gillade med hörlurarna. Den fungerar som bäst bristfälligt. Den var väldigt känslig och snurrade du för fort på den registrerar den inte alls vad du gör. Det störde för om jag snabbt vill justera ljudet i ett spel kunde jag inte göra det.

Lurarna är också ganska plastiga för att hålla nere vikten och kanske inte har de där ”dyra lurar” känslan som vissa vill ha. De ser ut som de är, hörlurar för spelare.

Men i övrigt kan jag inte klaga på mycket. Dessa är riktigt bra hörlurar oavsett om du lyssnar på musik vid din dator eller spelar spel. Rekommenderas varmt.

När du spelar på PC är ett par bra hörlurar nästan lika viktig som en bra mus och tangentbord. Du vill ha några som sitter skönt, låter bra och skapar en bra känsla i spelet. Samtidigt kan det vara svårt att hitta utan det kostar skjortan, framför allt du också vill ha surroundljud. Så kan Roccat Khan Aimo vara ett bra alternativ? Ett par Khan Aimo kan du idag få för runt 700 kr. Ett par pris för den typen av hörlurar som många spelare föredrar. Dessa är trådade och använder sig av USB istället för traditionella ljudingångar. Med en…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.