Robot Chicken: Star Wars

Vad hände när Palpatine fick beskedet att rebellerna hade sprängt Dödsstjärnan? Vad är Boba Fetts förhållande till Han Solo? Vad hade hänt om Darth Vader träffat sin barndomskompis Jar Jar? Och vad är egentligen en Power Converter? Humoristiska svar på dessa frågor finner man i Robot Chicken: Star Wars.

robotchicken103

Jag är less på parodier och referenshumor. Knappt hinner en film eller sång släppas innan valfri idiot med ett youtube-konto tar chansen att göra sig rolig över den bara för att få lite bekräftelse i form av ”views”. Då tar nästa idiot över och gör en parodi av parodin. I bästa fall. Många gånger snor de bara det första klippet och aktiverar sponsring i början av klippet för att de ska få några cent för andras arbete. Jag hatar samtiden!

robotchicken108

Men innan jag började hata referenshumor fanns Robot Chicken: Seth Green och Matthew Senreichs TV-serie där de med hjälp av leksaker och stop motion-teknik berättar små historier om He-Man, smurfar, diverse superhjältar och så vidare. Deras sketcher med Star Wars-figurer blev så populära att de samlades i ett specialavsnitt tillsammans med nya lustigheter 2007 lagom till 30-årsjubileumet av Star Wars. Samma år gjorde Seth MacFarlane sin första Star Wars-spoof i Family Guy. Att jämföra Robot Chicken med Family Guy är som att jämföra choklad med bajs. De må påminna om varandra på ytan men den ena njuter man av medan man upptäcker att man helst vill bli av med den andra.

robotchicken109

MacFarlane borde hålla sig till att göra lustiga röster till sådant som andra hittat på. Det gör han riktigt bra. Inte minst som Palpatine i Robot Chicken. Han kan i princip säga vad som helst och det blir roligt. Han pendlar mellan sitt kejserliga storhetsvansinne och sina mer världsliga problem. Även en kejsare måste finansiera sina projekt, beställa mat och försöka snacka som en av grabbarna om han ska få sin vilja igenom bland byggarbetarna.

robotchicken107

Robot Chicken bygger på ”tänk om”-konceptet. Alla storslagna karaktärer tas ner på jorden och det vänds och vrids på vad som egentligen sagts och gjorts i filmerna. Tänk om det inte alls var som det verkade. Tänk om Ponda Baba är en helt vanlig arbetande valrossman som faller offer för sin polares practical joke när Obi-Wan Kenobi hugger armen av honom inne på Mos Eisleys cantina. Tänk om Darth Vader är ganska dum och osäker av sig och blir lurad av alla sina undersåtar. Och tänk vad svårt det skulle vara för honom att upprätthålla sin auktoritet när den respektlösa Jar Jar dyker upp och vill att de ska ha det lika roligt som vanligt.

robotchicken104

George Lucas tyckte Robot Chicken var så rolig att han spelar sig själv i en sketch. Den är tyvärr inte så rolig. Precis som när George W. Bush drömmer om att han är jedi närmar det sig just den referenshumorn som jag har så svårt för. Det är roligast när Robot Chicken håller sig i Star Wars-universumet och det är inte i alla sketcher de håller sig inom den gränsen. Sketcherna pendlar mellan att vara femstjärniga till riktiga bottennapp, därav det ytterst diplomatiska betyget. Men om man tycker om Star Wars-humor som inte bara går ut på att någon skriker ”-It’s a trap” eller ”-I am your father” bör man tycka det är värt tjugorna som denna 22-23 minuter långa DVD kostar. Robot Chicken har gjort två Star Wars-specialavsnitt till, ett 2008 och ett 2010. De är bättre än det första. I alla fall ”from a certain point of view”.

robotchicken106

Vad hände när Palpatine fick beskedet att rebellerna hade sprängt Dödsstjärnan? Vad är Boba Fetts förhållande till Han Solo? Vad hade hänt om Darth Vader träffat sin barndomskompis Jar Jar? Och vad är egentligen en Power Converter? Humoristiska svar på dessa frågor finner man i Robot Chicken: Star Wars. Jag är less på parodier och referenshumor. Knappt hinner en film eller sång släppas innan valfri idiot med ett youtube-konto tar chansen att göra sig rolig över den bara för att få lite bekräftelse i form av "views". Då tar nästa idiot över och gör en parodi av parodin. I bästa…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.