Robot Chicken: Star Wars Episode II

Givetvis skulle det komma en uppföljare till Robot Chickens första Star Wars-special. Det var däremot inte lika givet att den skulle bli så pass mycket roligare än den första delen.

robotII11

Det finns en väldigt tunn röd tråd i denna andra del. Palpatine och Darth Vaders sökande efter Millenium Falcon och beslutet att anställa prisjägare återkommer och blir en egen liten kronologisk berättelse. Mellan dessa fria utökningar av scener från The Emprie Strikes Back blir det givetvis nedslag i de övriga filmerna.

robotII01

Seth MacFarlanes tolkning av Palpatine är mästerlig. Det är en väldigt irriterad Kejsare vi får möta som hela tiden måste kämpa mot sina anställdas dumhet. För att slappna av går han till frisören som påminner honom om att han var väldigt exalterad över sin dödsstjärna senast han klippte sig. ”-Let’s just say, we’re already building another one”, svarar han surt.

robotII04

Med sådana skämt tänker jag att man måste ha sett Star Wars-filmerna för att kunna hänga med. Därför blev jag väldigt överraskad för några år sedan när jag och min granne kom hem kraftigt berusade efter en konsert med The Hidden Cameras och jag tyckte vi skulle titta lite på Robot Chicken. Hon har inte sett en enda Star Wars-film men skrattade hjärtligt hela tiden. Att hon inte kom ihåg att hon sett den, och ännu mindre att hon skrattat, nästa gång vi sågs säger förhoppningsvis mer om hennes spritvanor än humorkvaliteten i Robot Chicken: Star Wars Episode II.

robotII09

Humorn blir ännu nördigare när vi lär känna en kraytdrake som vill flytta hemifrån eller när Lando kommenterar namnet på Boba Fetts skepp. Som favorit bland fansen får Boba Fett mycket utrymme i Robot Chicken. Han har rollen som en självgod diva som inte ens kan erkänna sig besegrad när han möter ett annat offer från striderna på Tatooine nere i sarlaccens mage. Även efter nederlaget målar han upp den mest fantastiska bilden av hur det gick till när han hoppade, inte föll, ner i denna gigantiska ökenvagina. Breckin Meyer som gör Boba Fetts röst gör även Ackbars röst och han är vansinnigt rolig.

robotII06

Robot Chicken har även sina egna karaktärer som de introducerar i Star Wars-universumet. Palpatines assistent Sheila (svägerska till Dengar) som man aldrig ser i bild, frisören Alfonso och stormtroopern Gary sätter lite Tellus-känsla på sketcherna och skapar en fin krock med Palpatines galax. Det blir även en del inslag där de klassiska karaktärerna tvingas hantera sina problem på ett mer jordiskt sätt.

robotII12

TV-versionen är drygt 22 minuter lång och den längre versionen som medföljer på denna DVD är 38 minuter. Precis som i den kortare versionen måste man sålla lite. Överflödigt trams som att Yoda spyr när han sitter på Lukes rygg och att Dengars rymdskepp ser ut som en toalett samsas med sketcher som jag inte kan förstå hur de kunde strykas från TV-produktionen. Owen Lars okänsliga skämt när Anakin kommer med sin döda mor och hur det spelar en roll drygt 20 år senare är genialiskt. Bäst av allt är dock Yoda och Obi-Wans musikalnummer ”A Certain Point of View”. Det är en sådan grej man omedelbart ser om flera gånger och sedan går och sjunger på några dagar.

robotII14

Om man gillar Star Wars är Robot Chicken: Star Wars Episode II ett måste. Till skillnad från alla andra trötta spoofs och parodier finns det ett engagemang och en nivå på nördighet som jag inte sett överträffas någon annanstans. Om du kan namnen på alla sex prisjägarna i The Empire Strikes Back måste du se den. Boba Fett känner alla till. Droiden IG-88, Dengar (ni vet, människan som är inlindad i toalettpapper) och Bossk (ödlan utan skor) bör de flesta känna till. Men vad heter de två sista som man kan se på bilden nedan? Och varför förväxlas de väldigt ofta? Kan du svara på det har du troligen sett Robot Chicken redan, va?

robotII07

Givetvis skulle det komma en uppföljare till Robot Chickens första Star Wars-special. Det var däremot inte lika givet att den skulle bli så pass mycket roligare än den första delen. Det finns en väldigt tunn röd tråd i denna andra del. Palpatine och Darth Vaders sökande efter Millenium Falcon och beslutet att anställa prisjägare återkommer och blir en egen liten kronologisk berättelse. Mellan dessa fria utökningar av scener från The Emprie Strikes Back blir det givetvis nedslag i de övriga filmerna. Seth MacFarlanes tolkning av Palpatine är mästerlig. Det är en väldigt irriterad Kejsare vi får möta som hela tiden…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.