Ripper Street

 

RIPPER STREET

Ripper Street är en TV-serie som handlar om London och Whitechapel några månader efter Jack the Ripper verkar ha slutat med sina bestialiska dåd. Det är en BBC-produktion med allt vad det innebär i kvalité, men serien har några brister. Är den sevärd? Läs vidare och se vad vår recensent tycker om seriens första säsong.

London 1889, ett halvår har förflutit sedan Jack the Rippers senaste offer hittades och i Whitechapel har livet börjat gå tillbaka till den vanliga misären. Men oron att Jack the Ripper ska återvända lurar i skuggorna hela tiden. När en kvinna hittas brutalt mördad får polisen Reid kämpa mot kollegor, media och invånarna som är säkra på att den bestialiske seriemördaren har återvänt för att bygga på sin serie av onda dåd. Reid är nämligen inte lika säker på att det är Jack som är mördaren, han tror mer på att det är någon som försöker efterlikna Jack the Ripper. Till sin hjälp har han en amerikansk militärkirurg som har idéer kring rättsmedicin som ligger långt före sina samtida brittiska kollegor.

130117121206-ripper-street-jackson-horizontal-gallery

Detta är en serie som jag trodde att jag skulle älska och den känslan höll hela första avsnittet men sedan började det krackelera. Det är som om seriens skapare inte själva tror på den berättelse som de börjat berätta. Fokus i berättandet flyttas från Whitechapel och tiden efter Jack the Ripper mot ett berättande som är splittrat och som skulle kunna ske vart som/när som. Det är som att manusförfattarna läst på om tiden och sedan skrivit ett avsnitt om varje intressant historisk företeelse de hittat från tiden (utan att bry sig om vilken sida av Atlanten det är) – tuffa kriminella gäng som utnyttjar föräldralösa barn, förgiftad mat, rivning och upprustning av Whitechapel, kassaskåpssprängare, ryska spioner, tuff konkurrens mellan de olika rederierna som driver amerikalinjer och vit slavhandel. Man lyckas till och med klämma in en cowboyduell. Då och då kommer manusförfattaren ihåg att slänga in en mördad kvinna som några utropar till Jack the Rippers senaste offer, men det blir allt mer krystat, trots att det är det jag vill att serien ska handla om.

vlcsnap-2013-12-04-21h20m13s136

Jag tycker grundidén är bra och kvalitéerna finns där i produktionen, det är ändå BBC som står bakom serien, men jag skulle velat ha en smutsigare, gatusmartare rännstensberättelse. Gillar du berättelser om Jack the Ripper och England vid 1800-talets slut kan jag nog rekommendera att du ger serien en chans, men minns att Jack the Ripper blir snabbt en periferi ingrediens i denna TV-serie som snart är uppe i tre säsonger.

ripper-street-2

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.