Resistance: Burning Skies

När PlayStation 3 kom i slutet av 2006 var det även dags för lite nya spelserier att göra entré. En av dessa var Resistance från Insomniac. Nu har de gått vidare till nya spel så när det var dags att introducera serien på PlayStation Vita blev det Nihilistic Software som fick uppdraget. Nihilistic var inblandade i det mytomspunna StarCraft: Ghost. Andra spel är Conan och PlayStation Move Heroes.

Resistance: Burning Skies utspelar sig 1951, precis när Chimera attackerar USA. Du antar rollen som Tom Riley, en brandman som blir indragen i motståndsrörelsen när han försöker ta dig till flyktinglägret där hans familj befinner sig. Resistance har varit en väldigt ojämn serie med ett intressant koncept, men jag får känslan av att Resistance 2 är och kommer att förbli seriens höjdpunkt. Dock har varje del bjudit på intressanta banor och gigantiska bossar och Burning Skies gör sitt bästa för att leva upp till detta.

Men det skall vi säga på en gång, Nihilistic är inte Insomniac och oavsett vad reklamen säger så klarar inte Vita av samma saker som PlayStation 3 (eller så får inte utvecklarna ut lika mycket av den än). Detta är det första bärbara fps-spelet med dubbla analoga spakar, något som många har hoppats skall innebära att känslan från en handkontroll blir mer påtaglig när du spelar. Och visst fungerar det bra, överraskande bra. Det känns naturligt att spela och jag finner mig snabbt med hur kontrollerna fungerar. Pekskärmen får fungera som substitut för R2/L2, så att kasta granater gör du genom att trycka på pekskärmen. Överlag har Burning Skies bra implementerade pekskärmar. Förutom att kasta granater så styr du vapnens extrafunktioner och med den bakre pekskärmen kan du springa. Allt känns enkelt och smidigt. Om bara resten av spelet hade varit lika bra.

Framförallt enspelarläget är en riktigt trist historia. Tom Riley är en man som sällan pratar eller visar känslor trots att han är separerad från sin familj. Istället spenderar han större delen av tiden med att döda monster och springa i linjära korridorer. Överlag påminner bandesignen om något som kunde ha kommit ut för tio år sedan. Allt är upplagt i raka fina korridorer som du inte kan gå vilse i och vid slutet kommer du fram till en jättelik slutboss som skall besegras. Mycket mer än så får du inte.

Till din hjälp har du en stor arsenal av vapen och i sann retroanda kan du bära alla utan problem. Det finns även möjlighet att uppgradera dina vapen med hjälp av kuber som du hittar under resans väg. Dessa vapen är finurliga och påminner om Ratchet & Clank i sin uppfinnesrikedom. Men roliga vapen kan inte dölja att hela kampanjen är en rätt så trist historia och flerspelarläge blir inte mycket roligare. Kanske mest beroende på att det är så få som spelar. Ett fåtal kartor och spelarlägen gör att man inte direkt blir sugen på att spela heller. Nej, Burning Skies övertygar inte mig om att bärbart är framtiden när det gäller flerspelarläge.

Vad det gäller den tekniska biten är jag förvånad över hur fult spelet är. Många Vita-spel jag har spelat har sett riktigt snygga ut, även om det inte riktigt varit av samma kaliber som de till PlayStation 3, men Burning Skies är riktigt fult. Tråkiga texturer och karaktärsmodeller som känns 6-7 år gamla och alla rör sig stelt och utan flyt. Samma sak när dina partners pratar med dig, de ser inte kloka ut. Ljudet lider även det av problem vilket gör att Burning Skies känns som ett hafsverk för att få ut en Resistance så fort som möjligt till Vita. Synd för här finns potential.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.