Redemption – Uppgörelsen

Redemption – Uppgörelsen är en film som blev ganska lyckad trots att den övergavs av sin regissör. Eller var det så att han fick sparken? Historien om en gubbe som vill att man ska göra rätt för sig är fortfarande sevärd.

red01

Avery Ludlow har förlorat sin familj och lever ensam med sin hund Red. Vid en stillsam sjö med fiskespöet i händerna blir han utsatt för ett halvhjärtat rånförsök av tre pojkar som resulterar i att Red blir skjuten. Ludlow är beredd att dra ett streck över händelsen så länge pojkarna tar ansvar för vad de gjort, ber om ursäkt och föräldrarna ger gärningsmannen sitt straff. Pappan tar dock sin sons parti och Ludlow bestämmer sig för att själv uppfostra den lille hundmördaren.

red05

Jag undrar när jag sett Red (jag väljer att använda originaltiteln) tidigare. Den är bara fem år gammal och jag borde komma ihåg det. Under filmens gång kände jag igen allt mer och visste vad som skulle hända. När man ser det svenska omslaget till filmen får man absolut inte reda på vad som kommer att hända i filmen. Atlantic har petat in ett gevär på originalpostern för att detta ganska lågmälda drama ska framstå som mer våldsamt än vad det faktiskt är.

red04

Ludlow, spelad av Brian Cox från X-Men 2 och Coriolanus, är inte ute efter blod. Han vill provocera fram misstag som kan leda fram till den upprättelsen han vill ha. Lika mycket som han vill att pojkarna ska ta ansvar för sina handlingar vill han ställa pappan (Tom Sizemore) till svars för sin brist på föräldraansvar. Denna envisa kamp blir en uppgörelse med den egna föräldrarollen, svårigheterna det innebär att släppa taget och acceptera begränsningarna för hur mycket man kan påverka sina medmänniskor.

red03

Lucky McKee verkar gilla författaren Jack Ketchum som skrivit förlagan till Red. Förutom Red har han producerat filmatiseringen The Lost, regisserad av Chris Sivertson, och givetvis regisserat The Woman. Alla tre filmerna har baserats på böcker av Ketchum. Men det var först i och med The Woman som McKee fick fullfölja en filmatisering. Någonting gick fel under inspelningen av Red och norrmannen Trygve Allister Diesen tog över regissörsstolen. Exakt vad som låg bakom regissörsbytet har jag inte lyckats ta reda på. När man googlar kan man läsa både att McKee fick sparken och att McKee lämnade inspelningen i protest mot att hans musa Angela Bettis fick sparken. Bettis, som spelat huvudrollen i såväl May som Sick Girl, skulle ha spelat journalisten Carrie (en roll som togs över av Kim Dickens från Treme).

red02

Större delen av inspelningen ska ha varit färdig innan den lades ned och norrmannen tog över ett halvår senare. Förutom en märklig scen där Cox börjar tala med en annan dialekt känns Red konsekvent och oron som ska ha påverkat inspelningarna av filmen är ingenting man märker i det färdiga resultatet. Red är ett spännande drama som får en något löjlig ton varje gång musiken ska skapa amerikansk småstadsstämning. Tystnaden får aldrig tala sitt eget språk utan de slätstrukna kompositionerna gör hela filmen fjäderlätt och banal. Detta är väldigt tråkigt eftersom berättelsen är intressant. Red lider även av en del överspel. Ett exempel är pojken som spelas av Kyle Gallner (Red State) som visar sitt dåliga samvete genom att konstant gnida sina armar. Det blir väldigt enerverande efter några minuter.

red06

Min genomgång av Lucky McKees filmer är slut eftersom Rikard redan har recenserat The Woman (läs hans recension här). Vad jag tycker om The Woman kan man läsa i den här tråden om Lucky McKee på Filmfenix forum. Härnäst ska McKee tillsammans med Chris Sivertson göra en remake av deras egen videoinspelade All Cheerleaders Die. Efter det hoppas jag att han gör någonting eget och nytt. Det gjorde han i May och det är den filmen som jag haft mest behållning av i hans produktion (i skrivande stund har jag inte sett The Woman). Och den har över tio år på nacken.

Redemption - Uppgörelsen är en film som blev ganska lyckad trots att den övergavs av sin regissör. Eller var det så att han fick sparken? Historien om en gubbe som vill att man ska göra rätt för sig är fortfarande sevärd. Avery Ludlow har förlorat sin familj och lever ensam med sin hund Red. Vid en stillsam sjö med fiskespöet i händerna blir han utsatt för ett halvhjärtat rånförsök av tre pojkar som resulterar i att Red blir skjuten. Ludlow är beredd att dra ett streck över händelsen så länge pojkarna tar ansvar för vad de gjort, ber om ursäkt och…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.