Fem favoriter från filmfenix första två år del: 1

Två år går bevisligen fort, det kändes som att vi ganska nyligen sjösatte filmfenix.se. En oberoende sajt som i första hand skriver om film och tv-serier, men även en del spel. Samtidigt som vi försöker ha en bredd i vårt material, genom att utifrån de recensionsexemplar vi får in, skriva om de flesta nya filmer som släpps på blu-ray och dvd, även skriva om äldre filmer och filmer som endast finns utgivna i andra länder. Det blir en hel del mainstream, blandat med smalare filmer. Vår utgångspunkt har varit att vi skall skriva om det som intresserar oss och texterna får gärna ha en personlig prägel, där skribentens egna stil inte slipas bort för mycket i korrekturen. Vi hoppas att detta ger en rolig blandning av recensioner och texter. Med en publiceringstakt som ligger kring två texter om dagen är exponeringstiden på förstasidan ganska kort, och risken är stor att många texter snabbt faller i glömska. Vi har därför gett oss själva uppgiften att välja ut fem favorittexter från våra två första år. Förhoppningen är att ni upptäcker något guldkorn som ni missat. Kanske leder det till att du fortsätter att utforska vårt arkiv av dryga 1300 recensioner 60-talet artiklar, eller varför inte lyssna in dig på någon av våra två podcasts? Läs om Erik Larssons, Erik Nyströms och Johanna Åbergs favoriter i del 1 av våra filmfenix-tips.

Erik Larssons fem favoriter

cruising

 

Never Let Me Go
För att undvika spoilers skummar jag igenom Mats recension till sista stycket. Ett stycke som gör att jag vet att jag bara måste se filmen. Varför har jag inte gjort det ännu?

Min tio i topplista
Vi har inte bara recensioner på filmfenix.se, utan även en del artiklar och topplistor och en tio i topplista från Pär Wirdfors är aldrig fel!

Bullhead
Den här recensionen gjorde mig väldigt intresserad. Ännu en #måstetamigtidattse.

Jack and Jill
Varje gång någon av ägarna eller medarbetarna på filmfenix är ute på djupt vatten hotar Jocke med att skicka Jack and Jill som straff, vilket gör att man snabbt fasar in sig i leden igen.

Cruising
Erik Nyström, New York, Al Pacino och mördare. Vad kan gå fel?

 

Erik Nyströms favoriter

littlemermaid1

Magnolia
Själv har jag inte sett om den i sin helhet sedan den gick på bio, men om man läser Mattias engagerande recension är det nästan omöjligt att inte bli sugen på att sätta sig framför den på en gång.

Searching for Sugar Man
Jag missade att se den då den kom och jag har fortfarande inte tagit mig för att se den svenska Oscarsbelönade dokumentären om en mytomspunnen musiker. Jag läste recensionen innan jag riktigt hade fattat galoppen om dokumentären och den gjorde mig intresserad, att jag fortfarande inte sett den har med min egen oförmåga att avgöra vad som är bra för mig att göra.

Den lilla sjöjungfrun
Min relation till Disney är inte utan problem. Rikard gör dock ett bra försök att få mig intresserad av en av deras filmer som jag fortfarande inte sett, men som jag alltid dömt ut som genomvidrig.

The Dark Knight Rises
Andreas Krantz gick på bio och såg en helt annan Batman-film än vad jag sedan såg på Blu-ray några månader sedan. En riktig skräpfilm, men recensionen påminner mig om hur mycket jag saknar att käbbla om filmer eller serier med Andreas.

Double Indemnity
När jag drev projektet Fredagens Film Noir fick jag ibland hjälp av Pär som även skrev om en av genrens riktiga godbitar. Suger fortfarande på karamellen att se om den en sen kväll då det passar.

 

Johanna Åbergs favoriter

cannibal

När lammen tystnar
Kort och gott för att det är en av tidernas bästa filmer, i min mening. Den har åldrats väl och är lika aktuell och sevärd nu som när den kom ut.

Den oändliga historien
”Att se om sådana filmer med vuxna och mer kritiska glasögon kan bli obehagligt, men inte den här gången.” Min upplevelse som vuxen: livrädd. Jag avskyr obehagliga dräkter, dockor/figurer, gamla bluescreen-scener etc. Denna film är alltså min nemesis! Men en recension som verkligen är ”spot on”!

Antichrist
En fantastisk recension av en fantastisk film. ”Antichrist utsätter man sig för” – stämmer mycket väl. Jag hade en klump i halsen under hela filmen, men den ger även en enorm tillfredsställelse när det kommer till filmupplevelsen.

Död snö
Med risk för att uppfattas som självkär så vill jag framhäva min första publicerade recension, lite stolt måste man väl få vara?

Cannibal Holocaust
En film jag ännu inte vågat se, och troligen inte kommer våga se någonsin. Just på grund av det som denna recension tar upp: våldet mot djur. Jag nöjer mig med att läsa om den. Denna recension ger en mycket tillfredsställande läsupplevelse!

About Filmfenix

One comment

  1. Tack Johanna, dina ord värmde mycket. Hur mycket jag än försökte fanns det inte ett ord jag kunde ta bort, trots att det blev en lång recension.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.