Red Lights

Den spanska regissören Rodrigo Cortés fick sitt stora genombrott med Buried där Ryan Reynolds ligger levande begravd i en trälåda hela filmen. Nu är Rodrigo tillbaks och har även skrivit manus till Red Lights där Cillian Murphy, Sigourney Weaver och Robert De Niro delar på rampljuset. redlights03 Tom Buckley (Murphy) och Margaret Matheson (Weaver) är forskare och skeptiker som avslöjar charlataner och synska svindlare. När den legendariska Simon Silver (De Niro) efter 30 år återvänder till rampljuset som celeber clairvoyant blir Tom besatt av att avslöja honom.

Som film betraktat är Red Lights tyvärr platt ur flera perspektiv. Till att börja med blir karaktärerna inte trovärdiga eftersom de inte är sanna mot sig själv. För det andra är manuset så tydligt riktat från bildruta ett att det är omöjligt för filmen att få ett annat slut än det får. För det tredje är Rodrigo Cortés inte tillräckligt påläst på området för att övertyga. Det största problemet med med berättelsen är att han så tydligt vill driva hem poängen ”joho det finns visst övernaturliga fenomen så det så” att han missar att hålla ihop detaljerna i berättelsen. Ovanpå detta finns biroller som är helt meningslösa och kunde lätt helt exkluderats utan att någon skulle märkt någon skillnad.redlights02Nu finns det massor med folk som tror på seanser, homeopati, akupunktur och annat inom pseudovetenskapen och det är helt ok. Folk får tro och har rätt att tro precis vad de vill. Det folk däremot inte har rätt till är sin egen fakta. Bara för att någon inte tror på gravitation betyder inte det att de svävar iväg ut i rymden, även om man ibland kunde önska det. Det är just här filmen och Cortés hamnar i trångmål då den försöker sig på ett vetenskapligt och skeptiskt anslag för att sedan blanda in övernaturliga fenomen. För om något övernaturligt kan förflytta fysiska objekt så är det mätbart alltså är det inte övernaturligt längre utan. just det, naturligt. Ungefär lika irriterande som ögonvittnen som beskriver UFOn som flygande tefat med ljus och landingställ, och inte förstår att U:et står för oidentifierat.

Som forskare, skeptiker och ateist är filmen för mig ett enda långt irritationsmoment och jag har i vissa avseenden rejäla problem att identifiera mig med huvudkaraktärerna i filmen som ska representera den grupp jag själv tillhör. Jag kan tänka mig att poliser som ser filmer och TV-serier med polisiär verksamhet känner på lika sätt att det inte avspeglar verkligheten utan är en karikatyr alternativt en stereotyp av vad folk tror en polis, skeptiker eller forskare är. Nej som skeptiker agerar jag inte ghostbuster och åker på uppdrag för att debunka dumheter, Jag känner väldigt få som gör det, men jag tar diskussionen när den uppkommer i min vardag och jag tror det är ganska representativt för de flersta skeptiker. Majoriteten av debunkandet sker på internet idag eller i publicerad form. Att folk tror på astrologi, currykryss och mönster i sädesfält är något som förmodligen alltid kommer finnas trots att vi upplysningsmässigt och utbildningsmässigt har bättre förspänt än någon generation tidigare. Filmer som Red Lights gör tyvärr mer skada än nytta i det avseendet. M. Night Shyamalans filmer ligger inom samma härad, men skillnaden är stor när Red Lights jämförs med Signs eller Unbreakable till de senares fördel. Efter ha sett Cortés film vill jag ropa: ”Shyamalan, kom tillbaka! Allt är förlåtet!”. Då huvudsakligen för att det är betydlig bättre filmkonst och berättande.

redlights01Skådespelarna gör vad som ombeds men inte mycket mer. Murphy går mest omkring och lever på sitt utseende. Samma gäller De Niro och det är egentligen Sigourney Weaver som gör bäst ifrån sig trots att hon har den sämst skrivna karaktären. Red Lights är säkert mer spännande och kanske till och med lite otäck om man inte är forskare, skeptiker och rationellt lagd. Filmen kommer säkerligen diskuteras både bland skeptiker och ”troende” men med helt olika utgångspunkt.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.