Red Dog

Du kanske tror att man behöver vara hundmänniska för att uppskatta en film som i princip helt och hållet handlar om en hund. I så fall kan jag berätta att du tror fel, för det är inte alls så. Men det händer inte speciellt mycket under Red Dogs nittiotvå minuter, vilket gav mig lite svårigheter när jag satte mig ner för att skriva ihop denna recension. Hoppas du tycker att jag har lyckats knåpat ihop någonting matnyttigt i alla fall.

20314428.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Red Dog är en sann historia om den herrelösa kelpien som liftar genom Australien och på sin väg hamnar i gruvstaden Dampier. Av någon anledning bestämmer han sig för att stanna i denna smutsiga, högljudda miljö. Många av arbetarna har tunga minnen att bära på och Red Dog blir deras ljus i mörkret. Han är omtyckt av hela det lilla samhället och blir vad man skulle kunna kalla allas och ingens hund. Tills han hittar sin framtida husse, som han tragiskt förlorar igen.

Det är helt omöjligt att inte gilla denna underbara varelse, Red Dog. Det är absolut ingen väluppfostrad hund. Han tänker med magen och gör vad som faller honom in. Men han har glimten i ögat och är charmig så hälften vore nog. Tror att det kan vara denna hunds skådespelartalanger som gör att man sväljer historian med hull och hår. Kvalitetsmässigt är inte filmen någon hit, och dom få trickfilmningarna som finns är under all kritik. Men i slutändan spelar det ingen roll.

19840749.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

På discshop.se kan man läsa ”Komedi från 2011 av Kriv Stenders…”. Jag tycker det är konstigt att kalla denna film för komedi. Visst skrattar man, flera gånger, från botten av sitt hjärta. Men för mig är en komedis absolut starkaste kännetecken att den vill vara rolig, och det är inte fallet med Red Dog. De scener som lockar fram skrattet behövs för att filmen inte ska bli för tung. Känner du en kväll att du är sugen på en komedi ska du absolut inte välja denna film. Men det är nog enda gången. I alla andra lägen är Red Dog en film som kommer uppskattas. Eller är jag ute och cyklar? Det kanske finns många som vill undvika just filmer man gråter till? Det gör det nog. Men jag tror det är nyttigt. Man behöver gråta ibland, det kan verkligen vara en underbar befrielse.

19840750.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Hur som helst, detta är en film som har möjlighet att tilltala alla. Actionfreak, skräckfanatiker eller äventyrsfantast, det spelar ingen roll. Jag rekommenderar alla att se denna fantastiska, underbara historia. Kanske föredragsvis ensam, om du inte vill grina framför dina tuffa kompisar. Men tänk då på att du inte kommer ha någon axel att gråta ut mot. Själv är det nog mer vanligt än ovanligt att jag gråter en tår eller två när jag kollar på film. Men på senare år hör det inte till vanligheterna att jag snorar upp en hel toalettpappersrulle. Jag låtsas väl kanske att jag är vuxen nog för att kunna kontrollera mina känslor, åtminstonde lite. Men under den här filmen skulle jag behövt en hel bal. Kontrollen flög ut genom fönstret och kvar fanns jag med rödsprängda ögon och darrig röst. När sen eftertexten börjar rulla har man en något konstigt känsla kvar i kroppen. Medan uppriktigt ledsna tårar rinner känner man samtidigt hopp och glädje i en härligt galen kombo.

Red Dog är inte bara en fin historia om livslång kärlek, vänskap och lojalitet. Det är en film med ett budskap. Ett budskap om att ingenting ska tas för givet. Plötsligt kan chansen till att visa varandra värme och omtanke vara förbi.

 

About Hilda Wall

Tycker att den ultimata myskvällen absolut ska innehålla en film. Gärna skräck eller komedi men uppskattar det mesta. Har sett otaliga riktigt dåliga filmer då jag aldrig stänger av innan eftertexten. Håller alltid hoppet uppe in i det sista om att filmen i fråga på något magiskt sätt ska gå från värdelös till underbar, vilket tyvärr händer allt för sällan. Vad gäller tv är jag otroligt svag för amerikanska dramaserier och har slaviskt följt alltför många.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.