Red Dawn

Dan Bradley har koreograferat stunts och actionscener till bland annat Bourne-filmerna. Han regisserade sin första film 2009 men på grund av MGM:s ekonomiska problem har den legat på hyllan tills nu. Så länge Bradley inte kommer på ett sätt att lägga tillbaks Red Dawn på samma hylla, lär han aldrig igen få göra någon mer utflykt från det han behärskar.

Red Dawn, Chris Hemsworth

Bröderna Jed (Chris Hemsworth från The Cabin in the Woods) och Matt (Josh Peck från The Wackness) Eckert är återförenade efter att den förstnämnde äldre brodern tjänstgjort i Irak. En förmiddag fylls himlen över deras hemstad Spokane, Washington av stridsflygplan och fallskärmsjägare. Nordkorea har attackerat och inleder ett strukturerat arbete med att tillfångata potentiella hot och kontrollera resten av befolkningen. Jed tar med sig Matt, som tvingas lämna sin flickvän Erica (Isabel Lucas från Transformers: De besegrades hämnd), samt några andra vänner och nya bekantskaper till en stuga i skogen. Med Jeds ledning döper de sin gerilla-grupp efter stadens amerikansk fotbollslag, Wolverines, och inleder en rad motattacker för att rädda sin stad.

Bland övriga skådespelare finns Josh Hutcherson (The Hunger Games) som en i gruppen, Alyssa Diaz (Shark Night) som en i gruppen och Adrianne Palicki (TV-serien Friday Night Lights) som Jeds kärleksintresse men framför allt en i gruppen. Ja, jag vet att jag upprepar mig men jag kan inte göra annat när de största birollerna inte har några som helst urskiljande egenskaper. Det minsta jag begär är att de är uppbyggda på klyschor som fegisen, den tekniske och så vidare men inte ens det bjuder manuset på. Matt är i alla fall vårdslös i sina försök att få tillbaka sin flickvän, men inte heller det är något jag kopplar till en unik personlighet, han gör inget som inte alla skulle gjort i samma situation. Jed är hundra procent tuff och det skulle gå att göra mycket med att han är så olik sin bror till personligheten (utseendet ska vi inte ens tala om), men manuset tar sig inte tid för det. Jag har själv en bror som jag inte har jättemycket gemensamt med, men vi kommer varandra närmare när det krisar. Detta skulle kunna vara historien i historien som räddat Red Dawn men det fick väl inte plats på baksidan av den servett som manusförfattaren tidigare skrev Red Eye på.

Red Dawn

Dan Bradley ska som sagt hålla sig till action. Det är ganska maffigt precis när nordkoreanerna anfaller och ett av deras plan blir nedskjutet och kraschar rakt in i en huslänga. Det är tydligt att han vill återskapa någon form av War of the Worlds-känsla och det lyckas han med under tre minuter, innan den första soldaten landat på amerikansk mark. Här skrattar jag till av hur vansinnig idén är, även i jämförelse med Spielbergs utomjordiska attack. I originalfilmen med Patrick Swayze och Charlie Sheen som bröderna var ju hotet i alla fall riktigt, även om jag redan då var tveksam till om inte bara Sovjet skulle släppa bomben istället. Hade filmen utspelat sig i vilket annat land som helst hade jag kunnat se Nordkorea som ett hot, men en attack mot USA på detta sätt – aldrig. Under filmens inspelning och fram till den planerade biopremiären i november 2010 var det stora starka Kina som var fienden i filmen, men då de även är stora starka filmkonsumenter ändrades dialog och flaggor i efterhand. Det finns bland annat en Nordkoreansk flagga på väggen i de återkommande bilderna från högkvarteret som ser mer paintad än photoshoppad ut.

Red Dawn, Chris Hemsworth

Originalfilmen var verkligen ingen höjdare men nya Red Dawn är inget annat än en bedrövlig film. Det finns ingen spänning mellan karaktärerna då de bara är tomma kärl, något jag av gammal vana endast förväntade mig av de asiatiska antagonisterna. Dan Bradley brukar kunna action, men som många andra regissörer med samma bakgrund har han här problem även med den biten och det utmynnar bara en massa planlöst skjutande som inte alls träffar rätt hos mig.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.