Red (återblicken 2017)

Denna film definierar mitt filmliv innan Netflix. Då, 2011 köpte jag denna film för 79 kronor på CDON för jag var nyfiken på den och ville se den. Idag hade jag aldrig gjort det, då hade jag väntat två år på att den skulle komma på Netflix istället.

Red är historien om Frank Moses, en före detta agent för CIA som numera lever ett stilla förortsliv i Cleveland. På dagarna brukar han prata med Sarah som jobbar på den myndighet som har hand om hans pension. En kväll blir han utsatt för ett mordförsök och inser att de som gjort detta har antagligen buggat hans telefon. Så han beger sig till Kansas City för att rädda Sarah och försöka ta reda på vilka som försöker döda honom. Till sin hjälp anlitar han några andra gamla agenter som och är RED (Retired, Extremely Dangerous)

Red är den där typen av actionkomedi som fungerar väl för att den klarar av att balansera dessa två aspekter. Många actionkomedier kan bli råa, utan särskilt mycket humor eller ännu värre vulgär tråkig humor. Inte så här. Kanske för att alla skådespelare bjuder på sig själva och framstår precis så knäppa som att man kan tänka sig att ett par gamla agenter som sett lite för mycket är. Bruce Willis är som vanligt den coola killen men John Malkovich, Morgan Freeman och Helen Mirren bjuder verkligen till i sina roller och förgyller filmen.

Det är få gånger jag tycker filmer som denna är roliga så man sitter och skrattar men här gjorde jag det. Oftast är de roligaste skämten i trailern och man behöver inte se filmen men här fanns det gott om skratt genom hela filmen. I fin kombination med bra actionsekvenser. Robert Schwentke är inte direkt en regissör som rosat marknaden med sina filmer men här får han till det.

Som jag skrev är det tveksamt om jag hade betalat pengar idag för att chansköpa en film som Red. Men jag är glad att jag gjorde det för 6 år sedan. Det var god underhållning för stunden och värt varenda krona.

Denna film definierar mitt filmliv innan Netflix. Då, 2011 köpte jag denna film för 79 kronor på CDON för jag var nyfiken på den och ville se den. Idag hade jag aldrig gjort det, då hade jag väntat två år på att den skulle komma på Netflix istället. Red är historien om Frank Moses, en före detta agent för CIA som numera lever ett stilla förortsliv i Cleveland. På dagarna brukar han prata med Sarah som jobbar på den myndighet som har hand om hans pension. En kväll blir han utsatt för ett mordförsök och inser att de som gjort…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.