Recension: Emma (Blu-Ray)

Fans av författaren Jane Austen kommer inte bli besvikna på den nya adaptionen Emma.

Emma är 21 år och har aldrig stött på några motgångar, aldrig behövt utsätta sig för några prövningar. Hennes stora hobby i livet är att matcha ihop sina vänner till äktenskap, men så drabbas hon förstås själv av kärleken. Inte som ett blixtnedslag utan snarare som en krypande insikt.

© 2019 – Focus Features

En tydlig trend som jag sett de senaste åren inom just kostymdrama är att det har kryddats mer mycket mer humor. Karaktärerna beter sig också mer modernt gentemot varandra, vilket gör de mycket lättare att relatera till.

© 2019 – Focus Features

Emma är en riktigt snyggt fotad och välgjord kostymfilm. Den utspelar sig i en överklassmiljö där gränserna mellan samhällsklasserna är stenhårda och betjänterna till och med kan behöva klä på mannen eller kvinnan de jobbar för. Filmen är förutsägbar, vilket i sig inte går att klandra filmen själv för utan att berättelsen i sig är väldigt klassisk. Men ändå dras jag med.

© 2019 – Focus Features


Tonen i filmen tycker jag sitter ganska bra. Det är väldigt färggrant hela tiden, även på vintern och där ligger en charm som en varm trygg filt längs hela filmen från början till slut. För regin står den Autumn de Wilde och hon gör ett bra jobb och jag hoppas att vi får se mer av henne i framtiden.

© 2019 – Focus Features

Anya Taylor-Joy gör en bra insats i huvudrollen som Emma. Jag fick upp ögonen för Taylor-Joy när jag såg The Witch (2015) där hon också gör en fenomenal insats. Dock tycker jag i den här filmen att bikaraktärerna som omger Emma stjäl showen. Jag tycker mycket om Bill Nighy som Emmas sköra och hypokondriska far. Mia Goth som den naiva väninnan Harriet.

© 2019 – Focus Features

Jane Austens böcker har filmatiserats många gånger. Manuset av Eleanor Catton är välskrivet och väldigt troget förlagan. Det är lätt att sånna här filmer känns för långa, men det gjorde inte den här. Den hade en rapphet i sin enkelhet och var något tillskruvad. Lite som Stolthet och fördomar (2005) möter Marie Antoinette (2006).

© 2019 – Focus Features

Sammanfattningsvis så är det en mysig film att se. En film med en underbar uppsättning av karaktärer. Den innehåller inga stora händelser, men bjuder på kärlek, vänskap och en del humor. Det är heller ingen film jag skulle se igen men ingen Austen fantast kommer bli besviken.

Utgåvan: Blu-ray utgåvan ger oss en god Full HD-bildkvalitet och ljudet är lika så bra. Det bjuds också på en del extra material. Kommentarspår, borttagna scener och lite korta dokumentärer. Det finns en ”Gag Reel” bland annat och det är alltid kul att se (feltagningar) från en kostymfilm. Det finns något charmigt avväpnande när skådespelarna bryter karaktär och brister ut i svordomar eller skratt.

Fans av författaren Jane Austen kommer inte bli besvikna på den nya adaptionen Emma. https://youtu.be/qsOwj0PR5Sk Emma är 21 år och har aldrig stött på några motgångar, aldrig behövt utsätta sig för några prövningar. Hennes stora hobby i livet är att matcha ihop sina vänner till äktenskap, men så drabbas hon förstås själv av kärleken. Inte som ett blixtnedslag utan snarare som en krypande insikt. © 2019 - Focus Features En tydlig trend som jag sett de senaste åren inom just kostymdrama är att det har kryddats mer mycket mer humor. Karaktärerna beter sig också mer modernt gentemot varandra, vilket gör…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

70

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.