Ready Player One (4K UHD)

En regissör som gjort så många filmer som Steven Spielberg gör oundvikligen en del sämre filmer mellan guldkornen. Ready Player One, baserad på Ernest Clines bok med samma titel, fastnar någonstans i mellanmjölkens land. Häng med så skall jag förklara varför.

Columbus, i den amerikanska staten Ohio, är den snabbast växande staden i världen. Året är 2045 och framtiden ser inte ut som något vi vill sträva efter. Människor bor i staplade husbilar och husvagnar för att samsas om det lilla utrymme som finns tillgängligt. För att fly verkligheten tar majoriteten av befolkningen sig in i en virtual reality-värld som heter Oasis. I den virtuella världen kan du göra mycket men många av användarna letar specifikt efter påskägg efterlämnade av själva skaparen till Oasis. Dessa påskägg skall leda en lycklig själ till att bli ägare och ledare för hela den virtuella världen.

Filmens hjälte är 18-åriga Wade Watts, spelad av Tye Sheridan. Wade fick sitt namn eftersom hans föräldrar tyckte det lät som alter egot till en häftig superhjälte. I andra sidan av boxningsrinken har vi Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn) som är VD för ett teknikföretag som vill ta över Oasis för att kunna sälja reklam. Kampen står med andra ord mellan de godhjärtade fansen och kommersialismen som vill fylla deras värld med reklam. Vem som kommer att gå vinnande ur den här kampen kan de flesta räkna ut på förhand. Utöver att filmen är oerhört förutsägbar, är den samtidigt inte särskilt engagerande. Även om både Mendelsohn och Watts gör godkända skådespelarinsatser är deras karaktärer väldigt endimensionella. En scen som särskilt belyser detta faktum är en tragisk händelse som drabbar filmens hjälte, i svallvågorna av händelsen verkar Wade knappt berörd av den livsomvälvande händelsen. Resultatet är att karaktärens trovärdighet blir väldigt låg.

Den svartvita handlingen och dess endimensionella ledare kryddas med en enorm portion av specialeffekter och nostalgi. För i Oasis återfinner du både smalare och mer välförankrade popkulturella referenser i form av föremål, karaktärer och världar. Det handlar snarare om hur mycket som kan pressas in inom ramen för filmens handling snarare än vilken funktion de fyller. Vill jag flyga med Millenium Falcon tittar jag på Star Wars. Vill jag besöka Overlook Hotel tittar jag hellre på The shining.

Ready Player One når inte toppskiktet av Steven Spielbergs filmer, den är inte ens nära. Filmens största behållning har för många varit att den fått dem att känna stark nostalgi. När inte ens detta fungerar för mig, då finns det inte mycket kvar att njuta av förutom de häftiga visuella inslagen. Huvudkaraktären är svår att relatera till eftersom han aldrig känns som en riktig person. Nästkommande film från Spielberg är en nyversion av West Side Story. Eftersom jag inte har någon relation till originalet vågar jag trots allt vara försiktigt positiv till att den kan bli mer underhållande.

Utgåvan: Inspelad i 2.8k, färdigställd i 2k och nu uppskalad till 4k. Skärpan i bilden är som väntat aningens bättre än på den medföljande blu-ray-skivan. Den största uppgraderingen är dock är de fina färgerna och svärtan. Oasis blir mer levande och tilltalande. Detta är den bästa tillgängliga utgåvan av filmen att se i ditt hem. Ljudet levereras med Dolby Atmos och bör göra de flesta ljudfantaster nöjda. Utgåvan kommer med allt extramaterial i 1080p på den medföljande blu-ray-skivan. Utbudet består av en dokumentär som klockar in på nästan en timme, samt flera kortare featurettes.

En regissör som gjort så många filmer som Steven Spielberg gör oundvikligen en del sämre filmer mellan guldkornen. Ready Player One, baserad på Ernest Clines bok med samma titel, fastnar någonstans i mellanmjölkens land. Häng med så skall jag förklara varför. Columbus, i den amerikanska staten Ohio, är den snabbast växande staden i världen. Året är 2045 och framtiden ser inte ut som något vi vill sträva efter. Människor bor i staplade husbilar och husvagnar för att samsas om det lilla utrymme som finns tillgängligt. För att fly verkligheten tar majoriteten av befolkningen sig in i en virtual reality-värld som heter Oasis.…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.