Ready or Not

Inom skräckfilmen finns det helt klart en sub-genrer som är snuskigt rika vita människor gör knäppa saker. Från Society till People Under the Stairs till Stoker till Get Out har det funnits gott om filmer som fascinerar sig över hur rika människor beter sig. Och även om Ready or Not inte tillför något till genren så är den underhållande.

Grace skall gifta sig med sin Alex som tillhör den rika familjen Le Domas. De har byggt sin förmögenhet på olika form av spel och på bröllopsnatten måste Grace spela ett spel tillsammans med dem för att bli välkommen in i familjen. Det visar sig vara kurragömma något Grace finner otrolig fånig men går med på det för att göra sin nya familj. Problemet är bara att hon inte insett att kurragömma i Le Domas är inte som i andra familjer. Mål för Grace är nämligen att överleva då hennes nya släkt är ute efter att döda henne.

Ready or Not sitter tryggt i skräckkomedi-genren. Den är lagom blodig, fylld med en hel del komik och flyter på i ett lagom tempo innan den tar slut runt 90 minuter. Det är filmen styrka och svaghet. Du vet vad du får och du får exakt det, inget annat. Inga sidospår, inga red herrings, inga ”va fan!”-scener. Det är välgjort, välskrivet men också lite trist. Framför allt mitten när Grace förstått vad som pågår och kurragömman är i full gång är ovanligt seg. Eftersom det är flera personer som jagar en borde det inte vara så men det är som att manusförfattarna väljer att fokusera mer på hur knäppa dessa människor är som har så mycket pengar att de inte vad de skall göra med allt.

Saker och ting tar sig i den sista akten och finalen är väl värd att vänta på. Problemet är bara att jag har sett detta genomföras på ett betydligt bättre sätt tidigare. Men Ready or Not har sina små stunder. Samara Weaving fungerar bra i huvudrollen som Grace, uppvuxen på fosterhem är hon inte någon som tar skit och slår tillbaka med full kraft. Henry Czerny är perfekt som familjens överhuvud mer orolig med vad som skall hända med dem om de inte genomföra ritualen är konsekvens att döda någon. Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett har tidigare gjort V/H/S och Devil’s Due så de är vana skräckregissör och kan hålla ihop filmen någorlunda.

Ready or Not har en intressant premiss och det fanns potential till en bra film här. Nu blir det underhållande men en axelryckning.

Inom skräckfilmen finns det helt klart en sub-genrer som är snuskigt rika vita människor gör knäppa saker. Från Society till People Under the Stairs till Stoker till Get Out har det funnits gott om filmer som fascinerar sig över hur rika människor beter sig. Och även om Ready or Not inte tillför något till genren så är den underhållande. Grace skall gifta sig med sin Alex som tillhör den rika familjen Le Domas. De har byggt sin förmögenhet på olika form av spel och på bröllopsnatten måste Grace spela ett spel tillsammans med dem för att bli välkommen in i…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

2 comments

  1. Korrekturläsning innan publicering kanske vore något? Saknar ord här och var, samt ett och annat kommatecken. Annars är det bara bra 🙂

    • Angela Ljungkvist

      Hej Björne eller Sonny, tack för din feedback! Vi försöker korrekturläsa i den mån vi har tid, men även då kan man missa saker, vilket jag gjorde. Då vi driver en sajt som är helt beroende av att människor vill skriva om film, spel eller serier så värdesätter vi högt att människor tar sig tid och skriver för oss även om dom har dyslexi eller andra skrivproblem, vi anser att innehållet är viktigast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.