Raw

Raw är den typen av film som när den kom på filmfestivaler runt om i världen direkt blev en snackis. Folk svimmade och lämnade salongen för de klarade inte av att se klart filmen. De mycket provokativa trailrarna till filmen hjälpte att bygga på detta (finns gott om klipp på Youtube där folk reagerar på trailern). Så självklart blev jag nyfiken, vad är detta för film? Och när jag fick chansen att recensera den så tog jag den chansen direkt.

Justine är vegetarian sedan tidig ålder men när hon börjar på veterinärskolan blir det direkt en konflikt med de andra eleverna. Under nollningsriten skall man nämligen äta rå kaninnjure någon som Justines äldre syster Alexia tvingar henne att göra. Enligt Alexia har deras föräldrar hållit tillbaka dem och det är dags att leva nu. Men för Justine som är oskuld är detta det första stegen in i vuxenlivet och alltid när förvirrande och nytt. Framförallt lusten för kött. När hon väl smakat det för första gången kan hon inte sluta längta. Det är som en hunger i henne som aldrig upphör.

Raw är den typen av film som när man sätter sig ner och ser den vet man inte riktigt vad man kommer att få se. Hur grafisk kommer den att vara? Otäck? Spännande? Kommer den leva upp till sitt rykte eller inte? Det skall sägas att om du är härdad skräckfilmsfantast så är det nog inte så mycket här som kommer att skrämma dig. Det finns scener som är obehagliga för de är satta i ett visst sammanhang men läskig skulle jag inte säga att filmen är. Det är mer en film ett drama som har undertonerna av en skräckfilm. Precis som David Cronenbergs bästa filmer så har Raw en underton som går rakt igenom hela filmen, en ton där man inser att det när som helst kan bli otäckt. Detta kombinerat med ett drama om en ung flickas första stapplande steg in vuxenvärlden och hennes sökande efter identitet gör Raw till en väldigt stark och intressant film.

För i grund och botten är Raw en film om att hitta sig själv och att förverkliga sig själv som kvinna. Även om det i detta fall råkar vara en person som inser att hon hungrar för människokött. För allt som Justine tvingas gå igenom i filmen är något som de flesta unga kvinnor idag känner igen sig. Det finns osäkerheten kring sig själv, de sociala normer, mäns förväntningar och allt annat som kan få en som person att bryta ihop totalt. Men Justine gör inte det, tvärtom, hon går igenom skärselden och kommer ut på andra sidan som en ny kvinna.

Det som Raw gör så förbannat bra är hur den speglar den osäkerheten som varje tjej som är 16 år måste gå igenom utan att döma henne eller lägga fram moralkakor. Regissören Julia Ducournau är själv bara 33 år och har allt detta färskt i minnet. Istället vi med på Justines resa och ser den ur hennes ögon och förstår de kval hon går igenom.

Jag skulle inte säga att Raw är en måste se film men nästan. Det är en film som väcker frågor och får mig att fundera på det klimat som våra barn växer upp i. Och vad vi som vuxna kan göra.

Raw är den typen av film som när den kom på filmfestivaler runt om i världen direkt blev en snackis. Folk svimmade och lämnade salongen för de klarade inte av att se klart filmen. De mycket provokativa trailrarna till filmen hjälpte att bygga på detta (finns gott om klipp på Youtube där folk reagerar på trailern). Så självklart blev jag nyfiken, vad är detta för film? Och när jag fick chansen att recensera den så tog jag den chansen direkt. Justine är vegetarian sedan tidig ålder men när hon börjar på veterinärskolan blir det direkt en konflikt med de andra…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.