Rampart

”Elak polis och snäll polis”-taktiken används ibland för att få information eller erkännanden från diverse skurkar. Åtminstone i amerikanska TV-serier. I Rampart får vi stifta bekantskap med en polis som varken är elak eller snäll, men är ytterst desillusionerad, och kan man lösa ett brott eller ordna en situation och regelboken råkar vara krångligare så varför då krångla med regelboken?

Dave Brown (Woody Harrelson) är en gammal och rutinerad snut. Uniformerad och patrullerande ensam i sin målade bil bevakar han samhället. Nej, han är inte en av samhällets riktiga stöttepelare. Snarare är han en riktig skitstövel som gärna tar till våld i överkant på jobbet och inte drar sig för att ta ett glas för mycket på fritiden.

Rampart är en smutsig film. Den är otrevlig. Inte för att den är skräpig eller skrämmande utan för att den visar baksidan av det amerikanska samhället. Detta är inte den första filmen som tar upp problematiken med korrupta poliser och knappast den sista heller. Men trots att Harrelson försöker bra så lyckas filmen inte engagera mig alls. Det är bara en stor axelryckning som är det bestående minnet av Rampart. Misshandeln av Rodney King i LA 1991 (King dog förövrigt förra månaden inte fyllda femtio) ligger naturligtvis med som en grund för filmens handling.

I filmen finns ett antal kända ansikten som inte sätter något spår alls. Buscemi, Henche och Weaver bland annat. Till ingen nytta hur som helst. Jag kommer knappt ihåg dem bara en timme efter filmen.

En intetsägande film om en polis som skipar rättvisa lite på egna villkor. Inte engagerande och inte spännande på något sätt. Gör dig själv en tjänst och lägg din tid på något annat.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.