Quest 2 – VR Headset

Förra julen fick jag testa på Beatsaber i VR hos en vän. Jag vart riktigt imponerad och har sneglat på VR ett par gånger sedan dess.  Ganska nyligen satt jag och jämförde priser och funktioner till dess förbannelse. De billiga VR Headseten för runt 3500kr begagnat hade självklart sämre upplösning & uppdateringsfrekvens än det nya. Samtidigt som de som toppade listorna var antingen aningen förlegade eller väldigt dyra 8 000- 12 000kr.  Det slutade i att jag gav upp.

Några veckor senare ser jag Facebook (ägare av Oculus) göra reklam för deras Quest 2 som de precis lanserat och tog förbokningar på. Jag ser ganska snabbt att de steppat upp sitt game. Upplösningen på 3664×1920 slår majoriteten av marknaden och de har nu fått uppdateringsfrekvens på 90hz som de andra stora.

Slipp sätta upp lådor på väggarna och långa sladdar.

Den som har testat på VR innan har säkert lagt märke till två saker som vart standard hos de flesta.
1. Du behöver montera upp 2-4 lådor på väggarna i rummet du spelar för att spåra hur du rör dig.
2. Headsetet sitter kopplat med en eller flera sladdar som går till en dator.

Här har Quest 2 sin stora styrka. Datorn är numera inbyggd i headsetet och du slipper kablar. Inte nog med det så har de monterat in 4 kameror som känner av rörelserna och gör att du slipper lådor och kablar på väggen. 

Quest 2 blir då också portabel och lätt att ta med vart man än går. Direkt solljus skall undvikas och det rekommenderas att du endast kör den inomhus. Det är dock väldigt häftigt att spela i ett större rum där du kan gå runt själv. Det ger det lilla extra till känslan att vara i spelet.

Med den inbyggda datorn så är man ”låst” till deras egna affär och appar, samt kräver headsetet att man är inloggad via Facebook (ägarna av oculus). Något vissa är väldigt kritiska till. Jag har i dagsläget inget mot det.

Kopplad med sladd till datorn så kan jag placera ut alla mina skärmar i VR

Det finns ett riktigt stort plus.  Skulle du vilja spela VR spel som du har köpt på t.ex. Steam så finns möjligheten att koppla in dig till en dator via USB 3. Precis som ett vanligt headset. Då kan du köra mer krävande spel beroende på datorns kapacitet och titlar som inte finns till Quest. 

Detta funkar riktigt bra men kräver en kabel av rätt sort. Quest själva säljer sin LINK kabel för 1000kr som är en optisk kabel och levererar otroliga mängder av trafik. Frågan är om det behövs. Personligen köpte jag på test en 3meters USB 3 kabel för ca 60kr inkl frakt på wish och den funkar ypperligt.

Det är inte bara kabeln som är dyr hos dem. Vill man ha deras batteripack så kostar den ca 1400kr. Då tillkommer också deras Elit-rem som annars kostar 500kr.  Det betyder att du betalar ca 900kr för batteriet som skall ge dubbel speltid. Eftersom du får ut 2 tim utan batteri, så gissar vi på ca 4 tim totalt med deras batteripack. Det är lite snålt för ett batteri för den summan. Ett tips är att köpa en powerbank med rätt utmatning på minst 2.5 A. Jag köpte en för 250kr hos Kjell & Co som kan ge mig över 20 timmar extra spelande. 

Powerbanken i en gammal magväska så är jag lika portal som innan.

Installationen är enkel. Du behöver ladda ner en app till telefonen som pratar med headsetet. Du loggar in på Facebook och du väljer sedan att ställa in om du spelare på en fast plats eller om du har ett litet område att röra dig på.

Väljer du ett område så ser du rummet i ditt headset och kan måla in gränserna på golvet som du inte får passera. Sedan är det klart.  Kommer du nära dina gränser dyker det upp ett virtuellt stängsel i headsetet och passerar du gränsen försvinner spelet och du ser rummet du är i. Bilden av rummet är inte knivskarp, så att läsa några texter eller liknande gör du inte via kamerorna men det är för att du skall kunna navigera dig runt utan att ta av dig headsetet.

Här kan ni se snabbt hur det ser ut. Det funkar riktigt bra!

Det inbyggda ljudet funkar bra men hörs av alla i rummet. Det finns ett vanligt hörlursuttag så du kan koppla in dina favorit-hörlurar. Trådlösa bluetooth lurar är inte att rekommendera vad jag förstått. Du kan dock använda bluetooth för att koppla samman handkontroller.

Läge 2 av 3 funkar bäst för mig.

En svaghet med Quest 2 är sin justering av IPD. IPD är det avstånd som mäts i millimeter mellan mittpunkten för ögonpupillerna. Denna mätning skiljer sig från person till person och beror också på om de tittar på nära föremål eller långt borta. Tidigare modellen och de flesta konkurrenter tillåter dig justera fritt mellan 55-72. Quest 2 har istället valt att ha tre fasta lägen på 58, 63 & 68mm. Detta gör att alla inte får till bilden lika bra.
Det skall dock tilläggas att med deras tre fasta lägen täcker de upp 95% av vuxna användare.

Så vad tycker jag?  Jo jag älskar detta!
Två av mina favoriter att köra och visa upp för mina vänner är

Beatsaber. Det är inget nytt men troligtvis den mest köpta och populära VR app hittils. Upplägget är enkelt och påminner om t.ex. GuitarHero.   Det kommer lådor flygandes mot dig i takt med musiken. Du har två lasersvärd likt en Jedimaster och du skall hugga dessa lådor med rätt svärd och i rätt riktning som pilarna på lådorna visar.  Detta är väldigt beroendeframkallande och första gången jag fick min motsträviga sambo att testa så spelade hon 3 timmar konstant.

Google Earth VR. Detta finns inte direkt i Quest 2 utan du behöver koppla upp dig mot PC appen. Då kan du få tillgång till detta gratis.  Här kan man besöka hela världen och många platser är uppbyggda som små dockskåp och det är otroligt fascinerande att flyga runt och titta på platser man besökt och vill besöka.

Hur har det funkar för mig då ?
Jag har fått starta om någon gång när den tappat spårningen, det är dock endast en handfull tillfällen och uppstår när det blir mörkt i rummet. Vilket man lätt missar när solen går ner och man står där med headsetet som döljer verkligheten.

I min högra handkontroll har det uppstått ett litet gnissel när man trycker in ”skjutknappen”. Inget som jag hör när jag har ljud på, men ändå störande på en ny produkt. I övrigt har jag inte stött på något annat som strular.

Ett toppenval att placera under julgranen i år.

Så för att sammanfatta Quest 2 så får du ett VR Headset som är både portabelt och har möjlighet att kopplas till en PC. Du får hög upplösning och bra uppdateringsfrekvens. Motsvarande VR-Headset ligger i prisklassen 8 000kr – 12 000kr och här kommer vi till sista punkten och en av de starkaste.  Priset.

Quest 2 kostar idag 3500kr inkl frakt från Oculus själva i grundutförandet. Oslagbart! Det är inte konstigt att det säljer som smör och jag kan inte annat än att ge det ett toppbetyg. Absolut något som bör ligga under julgranen.

Förra julen fick jag testa på Beatsaber i VR hos en vän. Jag vart riktigt imponerad och har sneglat på VR ett par gånger sedan dess.  Ganska nyligen satt jag och jämförde priser och funktioner till dess förbannelse. De billiga VR Headseten för runt 3500kr begagnat hade självklart sämre upplösning & uppdateringsfrekvens än det nya. Samtidigt som de som toppade listorna var antingen aningen förlegade eller väldigt dyra 8 000- 12 000kr.  Det slutade i att jag gav upp.Några veckor senare ser jag Facebook (ägare av Oculus) göra reklam för deras Quest 2 som de precis lanserat och tog förbokningar…

Review Overview

Betyg

100

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.