Pump Up the Volume

Häromdagen var det dags att damma av en gammal klassiker, nämligen Pump Up the Volume med Christian Slater som ”Happy Harry Hard-on”. Jag kunde inte undgå att fundera över om den skulle ge en lika “bra känsla” som den gjorde de gånger tidigare jag sett den. Det var ett antal år sedan jag såg den sist, skulle den vara lika bra som jag mindes?Vad är det då för en film? Det är en standard High School-film med klassiska karaktärer som den ondskefulla rektorn, den förtryckta kuratorn och vaktmästaren som gör allt för sin rektor (kan man misstänka obesvarad kärlek?). Du har även alla föräldrar som är helt oförstående för sina tonåringars frustration över att vara just tonåringar. Det är med andra ord bäddat för friktion mellan de vuxna och tonåringarna. Det är det här som är själva charmen med dessa High School rullar, ungdomsrevolten! Den är amerikansk i formen med typisk ”vi är bäst”-attityd. Det här kan kännas tröttsamt och om du har aggressioner mot sådana saker bör du skippa denna rulle. Detta är verkligen ett utalande om att USA är bäst, ingen protest! Men tillbaka till filmen. Det är något som inte stämmer med skolan, de har höga höga poäng i de centrala proven samtidigt som många elever blir avstängda. Eleverna är frustrerade på att något inte står rätt till på skolan men ingen vet vad det är som är fel. Om du ser filmen så får du svaret.

I filmen får vi se en ung Christian Slater som Mark Hunter, en tystlåten student som går med hukat huvud på dagarna genom skolans korridorer, medan han på nätterna sänder en piratradiokanal under pseudonymen ”Happy Harry Hardon”. Vilket är tämligen ironiskt då skolan där allt utspelar sig har förkortningen HHH. Christian Slater är som klippt och skuren för rollen som den uppkäftige piratradio DJ:n. Du kan nästa känna hans inre frustration när han går i skolkorridorerna och känner hur galen hela världen är! Varför kan han inte nå sina vänner på östkusten? Men skam den som ger sig. Han bygger om kortvågssändaren till en radiosändare och piratradioprogrammet “Happy Harry Hard-on” är ett faktum. Vem lyssnar då på programmet? Svaret är: Alla i den lilla sömniga förorten till Phoenix, Arizona.

Slaters motspelare Nora Dinor, spelad av Samantha Mathis, är den revoltsökande poesitjejen. Hon skriver anonyma röda brev som skickas in till programmet och gör allt för att ta reda på vem det är som ligger bakom piratradion. Vem är “Happy Harry”?  Vi har även sett henne flankera Slater i John Woo-filmen Broken Arrow från 1996. Soundtracket i filmen bjuder på en massa godingar så som Leonard Cohen, Soundgarden, Ice-T, Henry Rollins, med flera, vilket bara bygger på den “bra” känslan.

Mediet som används för att spela musiken i piratradio programmen är LP-skivor, kassettband och i studion står även en rullbandspelare. Lägg gärna märke till den “topmorderna” PC:n som står i bakgrunden i radiostudion, det vill säga Slaters pojkrum. För den yngre generationen kan denna film te sig aningen kryptisk för det “dealas” med kassetband som några elever har spelat in föregående kvälls show på. Kassettbanden kan liknas vid den tidens youtube. Ja, ni förstår vilken hård uppväxt vi haft!

Vad utgör då spänningen, eller varför skall du se filmen? Det finns ett djup i filmen då den försöker ta fram frustrationen som tonåring och frågar hur man skall revoltera? Och vem är det som skall revoltera? Måste allt vara rationellt? Vad händer om man gör något galet? För att summera filmen så är det här en av de bättre High School-filmer som gjorts. Den lämnar en med en rebellisk känsla vid filmens slut. Här skall göras piratradio! Har ni nu fått smak för Slater och High School-filmer rekommenderas den aningen mörkare High School filmen Heaters från 1988, där Heathers går mot våld och mörk ironi, det vill säga bisarrt och skruvat. Se Pump Up the Volume, den är störtskön! Den får mig att vilja börja gräva i hacking och revoltera, men jag är ju snart 40? Intressant känsla!

About Thomas Eiderman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.