Promised Land

Promised Land 7

Gus Van Sant (Drugstore CowboyRestless) tacklar moraliska dilemman och framtidsdrömmar, när det amerikanska jordbruket ska säljas ut. Och det är som väntat en mörk bild av giriga affärsmän och cyniska storföretag som målas upp i Promised Land. Men så var det det där med samvetet också. Kunde regissören inte bara skitit i det?

Matt Damon (En ny start, Elysium) spelar den skrupelfria konsulten Steve Butler, som ute i fält arbetar med att övertyga människor om att upplåta sin mark till Global Crosspower Solutions, ett stort energibolag som är ute efter naturgas till billig penning. Han är enormt skicklig på detta och tillsammans med sin kollega Sue Thomason (Frances McDormand, This Must Be the Place) lurar de ofta skuldsatta jordbrukare som vädrar en lösning på den allt svårare finansiella situationen som många inom skrået upplever i USA just nu. Paret är rutinerade och härdade inför faktumet att de blåser utsatta människor och vet att de ändå snart drar vidare till nästa lilla stad.

Promised Land 1Den här gången har Steve och Sue kommit till McKinley i Pennsylvania, på kartan bara ännu ett litet jordbrukssamhälle, men med stora tillgångar under jordskorpan. För att smälta in bland lokalbefolkningen och inte framstå som bättre än människorna vars dörrar de snart knackar på hos, börjar de ofta sina uppdrag med att införskaffa ett lämpligt fordon och passande kläder. Under uppdraget i McKinley besöker Steve en bar där han träffar Alice (Rosemarie DeWitt, Grannpatrullen) och snart har ett ömsesidigt intresse väckts. Eller är det bara ett spel från Steves sida för att vinna lokala sympatier i en liten stad där allt större känslor både för och emot energibolagets utsända änglar har börjat gro?

Promised Land 4Metoden som används kallas för ”fracking” (eller hydraulisk spräckning), ur miljösynpunkt en särskilt kontroversiell och omstridd metod för naturgasutvinning, vilket energibolaget såklart känner till, men på ett mycket intrikat sätt försöker dölja och förklara bort. Ett exempel på problem som kan uppstå är att dricksvattnet ur kranen kan bli brandfarligt när gasen i marken läcker till höger och vänster. Den enda utmaningen Steve och Sue står inför är att få över tillräckligt många på deras sida. Ytterligare bekymmer uppstår dessutom när miljöaktivisten Dustin Noble (John Krasinski, amerikanska The Office) anländer till McKinley och tillsammans med naturkunskapsläraren Frank Yates (Hal Holbrook, Lincoln) tar de upp kampen om lokalbefolkningen när det är dags för röstning i frågan. Det är naturligtvis ett mycket svårt val för många; ska de sälja ut, flytta med familjen och kanske bli stormrika, eller värdesätter de miljön där de bor och platsen de är uppväxta på högre än så? Snabba pengar eller en långsiktig lösning där inte människor och djur kommer att ta skada i framtiden, är frågor de brottas med.

Promised Land 5Tittar man på den lilla staden, genom distansen som Steve kämpar med att hålla sig med, ser man bara ett vykort av en långsamt döende landsbygd. Men under ytan finns mer. Hos människorna finns en stolthet över sitt ursprung, samtidigt som deras ängslan och oro inför framtiden inte är alltför svår att profitera på för en affärsman med ett välsmort munläder. När motståndet tornar upp blir också bilden av sanningen klarare och Steves samvete får sig en rejäl utmaning när hans egen bakgrund leder mot ett ifrågasättande.

Promised Land 2Ämnet som Promised Land behandlar, där stora bolag med halvt dold miljöagenda utnyttjar resurser som de närmast boende sällan har någon fördel av, är ständigt högaktuell även i Sverige och något som jag kanske borde känna mer inför då min egen hembygd är ”drabbad ” av liknande problematik. Där ligger löften och tveksam moral bakom många diskussioner, även om det främst är utländsk gruvverksamhet som det pratas om. Debatten handlar ofta om hur de skapade arbetstillfällena ställs mot hur de prospekterande bolagen lämnar platsen när de tömt den på vad de är ute efter och vem som senare ska stå för notan när naturen behöver saneras. Men anslaget i Promised Land blir för svagt och ett sådant här ämne hade krävt en mindre schabloniserad film, jag tror inte på den fullt ut och regissören borde istället ställt skåpet där det ska stå.

Promised Land 6Min lilla tes om att Gus Van Sant oftast är bättre på att få filmer med unga människor i fokus att fungera (se bara på Elephant och Paranoid Park) får mer vatten på kvarnen efter Promised Land, där ämnet dessutom inbjuder till att bara vara modig istället för modig och övertydlig i berättandet. Här känns inte heller skildringen av Matt Damons karaktär och hans utveckling mot slutet fullt trovärdig, bara väntad. Och stadens lokala motsättningar verkar nästan ha fallit bort helt och hållet, endast en svag opinion presenteras trots att så mycket står på spel. Sedan upplever jag Promised Land som en väldigt långsam och ospännande film, även med Gus Van Sant-mått mätt, där det praktiskt taget saknas både toppar och dalar i dramat och det är tyvärr förmodligen därför som filmen aldrig engagerar mig tillräckligt, trots ett gott försök mot slutet. Skådespeleriet fungerar dock fint på de flesta håll och som så ofta förr är det Frances McDormand som får stå för det putslustiga, på gammal god rutin känns det som.

Promised Land 3Roligt är dock att svensken Linus Sandgren som har fotat filmen lyckas få den att se bra ut, särskilt genom de från ovan svepande bilderna av det förlovade landet. Promised Land hade på förhand ett intressant innehåll, som i sig gör den sevärd, men jag faller inte för utförandet och betyget kan inte heller bli mer än godkänt. Det här borde kanske Michael Moore gjort en dokumentär om istället, hinner jag tänka innan jag kommer på att det finns en hyllad dokumentär (i dubbel bemärkelse eftersom den även står i min) om ämnet som har jag inte hunnit se än. Gasland handlar nämligen om naturgasutvinning på den amerikanska landsbygden och där lär vi nog få veta mer om fracking.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.