Prometheus

Prometheus är en film som de flesta har alldeles för höga förväntningar på. Det är en jäkla tur att man inte kan förvänta sig något som får allt annat i genren att blekna. Även om jag gissar att ni som redan tänkt se filmen inte kommer läsa detta innan ni sett den, ska jag givetvis försöka att inte avslöja något ni inte vill veta.

Efter en sekvens före titeln som fullkomligt slår omkull mig och som jag inte vill yppa ett ord om, landar vi på jorden i slutet av vårt nuvarande sekel. Arkeologparet Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) upptäcker ännu en uråldrig målning av ett solsystem så långt borta att mänskliga ögat omöjligtvis skulle kunna se det. Övertygade om att de hittat mänsklighetens vagga övertalar de den döende miljardären Peter Weyland (Guy Pearce) att satsa sin förmögenhet på att ta dem till en himlakropp med förutsättningar för liv. Efter ett par års hypersömn i skeppet Prometheus (i grekisk mytologi titanen som gav elden till människorna för att särskilja dem från djuren) är Shaw och Holloway framme vid sitt livsmål. Weyland har gett dem ett team bestående av bl.a. befälhavare Vickers (Charlize Theron), kapten Janek (Idris Elba) och cyborgen David (Michael Fassbender). Vad astronauterna inte vet är att de små steg de tar på den nya planeten, kan bli mycket stora steg för mänsklighetens framtid.

Turerna runt filmen har varit många. Redan 2008 avslöjade Ridley Scott att han skulle göra science-fiction igen, men att det var boken ”Brave New World” som skulle filmatiseras var ett enormt antiklimax för mig. Jag hade ju längtat så enormt länge efter en uppföljare till en av mina absoluta favoritfilmer att jag knappt klarade av att det inte var Alien 5. Så kom dock beskedet att det faktiskt var en Alien-film han jobbar på, och snart kom även beskedet att det var en prequel. Efter lite tankar kring vad det kunde innebära slog jag fast att det t.o.m. var bättre än en uppföljare. Sista turen blev att Prometheus inte är en Alien-film utan att den bara utspelar sig i samma universum och då sjönk förväntningarna något igen, mest på grund av ren förvirring. Men sen började det rulla in trailers…

Att Prometheus inte är en Alien-film kan jag nu konstatera var spel för gallerierna. Det här är den femte Alien-filmen, det är ingen tvekan om det. Prometheus är dessutom den film som är mest lik ettan, stämningen och genreblandningen är i stort sett identisk. Det var först i Aliens – Återkomsten som serien blev att helt handla om Ellen Ripley mot filmhistoriens kanske främsta monster. Prometheus tar oss tillbaka till skräcken i att bekämpa en okänd, men till synes överlägsen fiende. Det är helt vansinnigt egentligen att Ridley Scott 74 år gammal fortfarande vet vad som kan skrämma en biopublik mot salens bakre vägg, för som i historierna om originalfilmen drog jag mig verkligen ditåt under några vädigt barnförbjudna scener. Även om det är fans av betydligt yngre modell i form av Jon Spaihts (The Darkest Hour) och Damon Lindelof (Lost) som bl.a. kommit på filmens geniala uppdatering av chestburster-scenen, skulle det bara bli pajigt utan Scotts oöverträffliga fingertoppskänsla. Givetvis är detta också en visuell dröm med scener som man bara kan vara tacksam att vi får se med dagens specialeffekter.

Hur det än går för Noomi Rapace efter detta så kommer hon för alltid att vara ett namn i filmhistorien på grund av hennes insats i Prometheus. På stensäker brittisk engelska gör hon nästa generations Sigourney Weaver med nästan samma genomslagskraft. Med osvenska ögon är hon i alla fall bättre och tuffare än vad Weaver var i Alien Återuppstår. Annars gillar jag alltid Michael Fassbender och så även i den här filmen. Han står även för de flesta av mina halvnervösa skratt mellan hemskheterna, genom ett känslolöst robotiskt skådespel som skulle få Keanu Reeves att plocka upp anteckningsblocket. Idris Elba är cool, Charlize Theron är kall, men Guy Pearce med gammalsmink borde bytts ut mot en naturligt gammal herre. Jag trodde först att det var Fassbender under masken så att Weyland skulle modellerat roboten efter sig själv, men så var som sagt inte fallet.

Prometheus är årets bästa film och mig träffade den så rätt att jag inte skulle vilja se en enda scen göras annorlunda. Filmen är allt vad jag hade förväntat mig och hoppats på och dessutom oväntat tillfredställande för mig som Alien-fan. I ljusets hastighet till biografen med er!

Prometheus är en film som de flesta har alldeles för höga förväntningar på. Det är en jäkla tur att man inte kan förvänta sig något som får allt annat i genren att blekna. Även om jag gissar att ni som redan tänkt se filmen inte kommer läsa detta innan ni sett den, ska jag givetvis försöka att inte avslöja något ni inte vill veta. Efter en sekvens före titeln som fullkomligt slår omkull mig och som jag inte vill yppa ett ord om, landar vi på jorden i slutet av vårt nuvarande sekel. Arkeologparet Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie…

Review Overview

Betyg

100

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

2 comments

 1. Tack för ännu en bra recension Rikard!

 2. Alien?

  Denna film var en av de sämre jag sett på bio på många år.

  Kanske beror det på att jag faktiskt trodde den skulle ha någonting med Alien att göra och jag hade sett fram mot en bra skräckfilm.

  Det jag istället får se är en film om högutbildade geologer/biologer/antropologer som inte begriper betydelsen av ”Rör ej” eller ”Karantän”.

  Denna film är inget annat än 2012’s version av skräcklogik t.ex ”Jag tror det är en yxmördare i skogen, bäst jag klär av mig naken och går o kollar…”.

  Hoppas ni gillar den men var medvetna om att Prometheus har lika mycket med Alien som Avatar har..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.