Prisoners

bild4

Tänk dig att du, tillsammans med din familj, firar en stor högtid tillsammans med din bäste väns familj. Ni ska ha det trevlig, äta och dricka gott. Helt plötsligt är era två yngsta döttrar borta. Vad skulle du göra?

Keller Dover (Hugh Jackman, The Wolverine) och hans familj ska tillsammans med grannarna, familjen Birch, fira Thanksgiving. De sitter och dricker gott och äter gott. Lite senare under firandet ska familjernas yngsta, Anna och Joy, gå hem till Dover’s för att leta Anna’s försvunna visselpipa. De kommer aldrig tillbaka. Spåren leder till en gammal husbil, där flickorna tidigare gick förbi tillsammans med deras äldre syskon. Kriminalpolisen Loki (Jake Gyllenhaal, End of Watch) tar sig an brottet på lagens rätta sida. De lyckas få tag på mannen som körde den gamla skåpbilen, men det leder ingen vart. Keller tar då lagen i egna händer och kidnappar mannen, Alex Jones, för att utpressa och misshandla honom tills han berättar var flickorna finns. Problemet är att han har ett IQ som en tioåring.

bild3

I den här thrillern får vi vara med om en förälders värsta mardröm, att förlora sina barn. Jackmans karaktär är en orolig familjefader som jagar sitt eget kött, laddat upp inför eventuella naturkatastrofer och uppfostrar sin familj därefter. Han spelar sin karaktär fantastiskt bra. Man verkligen känner med honom, lycka, ilska, rädsla. Jake Gyllenhaal gör, även han, en fantastisk gestaltning utav en kriminalare som inte gör annat än att arbetar. Han har gett sin karaktär ett tics. Han blinkar kraftigt med ögonen vid vissa tillfällen, vilket gör det hela ännu mäktigare på något sätt. Skådespelet håller en hög klass generellt i hela filmen, och tack vare den inlevelse de har så höjer dessa människor filmupplevelsen.

bild1

Storyn är bra, väl genomtänkt och den triggar upp tankarna, precis som en thriller ska göra, vad kan ha hänt? Vem kan det vara? Vad finns det för motiv? Oftast går det snabbt att läsa av vem förövaren är och de drar iväg en på villovägar och visar många potentiella skurkar. Ibland allt för mycket, så det blir självklart vem det är. Här tar det tid och det finns inte allt för många villovägar, vilket jag tycker är  bra. Det blir mer spännande då. Dysterheten i fotot har de lyckats fånga på ett bra sätt och ger även den en bra filmupplevelse.

I det stora hela är det en bra film som lyfts upp med hjälp av bra story och fantastiskt bra skådespel. Jag kan tycka att den är lite väl lång för min smak, 2½ timme, men de håller ett jämt tempo och lyckas ha en bra nivå av spänning och dramatik genom hela filmen.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.