Porrkungens tårar

Berth Milton Sr. (1926-2005) var mannen som skapade världens första hårdporrtidning i fyrfärgstryck och tjänade en förmögenhet, samtidigt som han försakade sin familj. Sonen Berth Milton Jr. tog så småningom över företaget, gjorde det än mer framgångsrikt och hamnade samtidigt i en bitter fejd med sin far som varade tills denne dog.

Porrkungens_t-rarDokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna träffar Berth Milton Jr., intervjuar honom och gör en dokumentär som tar fasta på den tragiska relationen mellan far och son snarare än att frossa i tidningen Privates snaskiga innehåll eller det glamourösa livet som mångmiljonär. Bakgrunden, om hur Berth Jr. växer upp tillsammans med en frånvarande pappa och en mamma som under fyra år lämnar bort honom för att uppfostras av släktingar i Jokkmokk, är nog det mest fascinerande. När han sedan flyttar tillbaka till sin mamma och börjar försöka få någon slags relation till sin pappa som bara fokuserar på sitt nystartade företag, är det faktiskt lite beklämmande. Med tanke på hur mycket Berth Jr. kämpar för att få uppmärksamhet från sin far som barn, är det kanske inte så konstigt att han under hela livet sedan verkar kämpa för att imponera på honom.

Förutom det på pappret tragiska i relationen till sin pappa finns det i Porrkungens tårar fina möjligheter att låta tittaren brottas lite med sina sympatier. Å ena sidan är Berth Jr. en rätt trasig och ensam människa, som visserligen har sina barn, men som annars inte verkar ha så många andra glädjeämnen i livet än att försöka överträffa sin pappa. Å andra sidan är han inte så lätt att tycka om som person. Förutom att vara en porrkung som tjänar sina miljoner på kvinnoförnedring, gnäller han även över hur hans underbetalda tjänstefolk i Spanien stjäl toapapper, skryter om sitt skattefifflande, och roar sig med att jaga utrotningshotade hajar för nöjes skull. I vilken film som helst skulle han vara skurken, om än en skurk med en sorglig bakgrund.

Porrkungens tårar 01

Men von Krusenstjerna lyckas inte hålla dynamiken vid liv hela vägen. Det börjar lovande, men sedan tappar han bort sig allt mer. Först blir han alldeles för intresserad av någon slags dramatik i affärsvärlden när Berth Jr:s kompanjoner försöker ta över företaget. Inte nog med att det är helt ointressant, vi får dessutom aldrig riktigt ta del av konsekvenserna av att det slutar som det gör. Sedan tappar han helt och hållet koncepten och låter Berth Jr. träffa en terapeut för att framför kameran låta honom gräva i sitt innersta, och komma underfund med varför han blivit som han är. Dels känns det ganska osmakligt och dels blir terapisessionerna inte speciellt intressanta att titta på. Jag vill istället veta mer om hur relationen till hans pappa utvecklades under 70-, 80- och 90-talen då det så småningom blir riktigt infekterat dem emellan. Där lämnas man undrande. Man får heller inte veta någonting om hans mamma som ju trots allt haft en betydligt större del i hans uppfostran.

Alldeles på slutet lyckas dock terapisessionskameran fånga något som faktiskt berör. Det rörande handlar dock inte så mycket om Berth Jr., utan om de människor han bodde hos under den period mamman inte kunde ta hand om honom och deras förhoppningar. Samtidigt känns hela konceptet med att sätta någon framför en kamera och låta denna berätta om smärtsamma minnen ur barndomen ganska unket. Känslan blir att von Krusenstjernas hela syfte med dokumentären var att få en medelålders affärsman att gråta.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.