Point Blank (2010)

Fartfylld fransk thriller med högt tempo och en grundpremiss som filmats många gånger förr. Men Point Blank lyckas ändå överraska.

När skjuksköterskan Samuel (Gilles Lellouche) avvärjer ett mordförsök på en av patienterna på sin avdelning har han ingen aning om vilka konsekvenser hans tappra ingripande kommer att få. Dagen efter hinner han knappt kliva ur sängen förrän han blir brutalt nedslagen av två mörkklädda inkräktare. Några timmar senare väcks han av ett telefonsamtal där en okänd röst berättar att Samuels höggravida fru har blivit kidnappad och om han vill återse sin familj med livet i behåll så gör han bäst i att följa deras instruktioner.

Upplägget med en oskyldig individ som mot sin vilja drabbar samman med ljusskygga personer och under hot tvingas dansa efter deras pipa har setts många gånger förr. Något som däremot gör att Point Blank sticker ut en aning är porträtteringen av filmens protagonist. Samuel har inget förflutet som elitsoldat eller CIA-agent, utan är en helt vanlig människa som har oturen att bli indragen i en omtumlande kedja av händelser. Således är han inte heller någon regelrätt actionhjälte, vilket medför att han agerar irrationellt och fattar dumdristiga beslut, precis som de flesta av oss förmodligen skulle göra i en pressad situation. Ett lyckat grepp som gör det lättare för publiken att identifiera sig med hjälten och hans vedermödor.

Sett till helheten så är Point Blank en välgjord och underhållande film. Trots ett till synes förutsägbart manus så överraskas jag flera gånger av oväntade händelser och skeenden, vilket gör att jag ständigt hålls på halster under filmens 80 minuter. Det rappa tempo och höga puls med vilken berättelsen framförs gör att händelseförloppen blir spännande att följa och väger upp för de tillkortakommanden som filmens mindre trovärdiga scener lider av. Skådespeleriet är av god kvalitet och filmtekniskt så är det hela både snyggt filmat och snärtigt klippt. Point Blank är inte filmen som utmanar ditt intellekt eller får dig att fundera över existensiella frågor. Istället nöjer den sig med att underhålla sin publik och bjuda på en fartfylld verklighetsflykt. Något som den lyckas alldeles utmärkt med.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.