PlayStation Classic

Förra veckan skrev jag en text om mina första intryck kring Sonys PlayStation Classic, den hittar ni här. Nu har jag hunnit spela på retrokonsolen i drygt en vecka och jag känner att jag har nog med kött på benen för att kunna ge er mitt utlåtande. PlayStation Classic är en produkt för de mest toleranta fansen och samlarna.

Lådan kommer packad med en PlayStation Classic-enhet, två handkontroller, en usb till micro-usb-kabel, en hdmi-kabel och instruktionsböcker. Hårdvaran känns välproducerad och håller samma höga kvalité som Nintendos retrokonsoler NES Classic Mini och Snes Classic Mini. Kontrollerna har cirka en och en halv meter långa sladdar istället för Nintendos NES Classic Mini som knappt hade 80 centimeter långa. Trots den mer generösa längden tycker jag att det är en aning för korta sladdar. När jag var liten yngre satt jag på golvet framför föräldrarnas tv, numera sitter jag i en soffa cirka tre meter från min tv. Mina farhågor i förra veckans text, kring enhetens strömtillförsel, bekräftades av läsning på nätet och ytterligare test. Enheten kräver mer ström än vad usb-urtagen på din tv kan erbjuda. Det är med andra ord rätt dåligt att Sony inte skickar med någon ac-adapter för att koppla in enheten i väggen. Samtidigt har de flesta av oss en adapter tillgänglig i hemmet eftersom många mobiltelefoner levererats med adapter för usb till väggurtag.

PlayStation Classics brister blir uppenbara först när du startat enheten. Menyn är nostalgisk men ger dig få valmöjligheter, vad du ser är vad du får. Innan jag hade läst på vad det berodde på, noterade jag att Grand Theft Auto kändes hackigt att spela på konsolen. Med lite efterforskning fick jag reda att detta beror på att nästan hälften av speltitlarna emuleras med den europeiska utgåvan PALs original output på 50hz. Europeiska versionerna kördes i 50hz medan de amerikanska spelen rullade på i 60hz. Detta medför att spelen helt enkelt inte flyter på lika bra. Det intressanta är dock att det går att emulera PAL-spel i 60hz idag utan problem. Frågan är alltså varför Sony inte valt att göra detta? På plussidan får det dock tilläggas att det är enkelt att koppla in enheten och starta ett av de medföljande spelen. Det är också smidigt att kunna spara dina framgångar på virtuella minneskort samt save states.

När det kommer till de medföljande spelen har jag hittills inte hört någon som särskilt nöjd med de som ingår i konsolen. Mina egna minnen kring konsolen cirkulerar främst kring Crash Bandicoot, Medal of Honor, Resident Evil, Spyro och Tekken 3. Av dessa återfinner jag två av spelen i listan (Ni kan se hela spellistan nedan). Min familj ägde aldrig någon PlayStation när det begav sig men en av mina kusiner hade en samt min bästa kompis. Av denna anledning kan jag gissa att det finns många fans där ute som saknar betydligt fler titlar än vad jag gör. Till råga på allt skalas spelen bara upp till 720p och det har inte lagts något större krut på att presentera spelen i bättre dager. Att 3d-grafik åldras sämre än 2d-grafik blir smärtsamt uppenbart när du startar flera av spelen. Tom Clancy’s Rainbow Six är ett exempel på ett spel som jag startade och stängde av nästan lika snabbt igen. Det var nästintill ospelbart i det skick det presenteras.

För att ytterligare elda på missnöjet kring PlayStation Classic, har det i dagarna efter releasen uppdagats att flera av konsolens mjukvarumissar hade kunnat åtgärdats enkelt. Några amerikanska fans upptäckte att om du kopplar in ett tangentbord till konsolens usb-urtag och trycker på escape, kan du komma in i emulatorns menyer. I dessa menyer kan du med några knapptryck ändra region på spelen samt lägga på olika filter för att förändra utseendet på spelen. Det har också upptäckts att det enkelt går att lägga in spel på konsolen för er som inte är nöjda med utbudet. Dessa upptäckter är dock inget som påverkar mitt betyg på konsolen eftersom det inte är några marknadsförda funktioner för konsolen.

Kortfattat:
För fans och samlare som vill ha alla retrokonsoler kanske det är värt att betala mellan 1300 till 1500 kronor för konsolen. För oss som inte riktigt är lika nostalgiska kring konsolen är det ett dyrt pris att betala för en produkt som inte känns riktigt färdig. Det är synd att den snygga hårdvaran inte har belönats med ett lika välsvarvat innanmäte. Det saknas flera klassiska titlar och de vi får ser inte särskilt bra ut. Det följer inte med någon ac-adapter och kontrollsladdarna känna korta trots att det är nästa en och en halv meter långa.

PlayStation Classic
Släpptes:
3/12-2018
Pris: Billigast pris enligt prisjakt är 1269 kronor (11/12-2018)
Spel: 20 stycken (se lista nedan)
Innehåll: 1 PlayStation Classic-enhet, 2 handkontroller,
1 usb till micro-usb-kabel, 1 hdmi-kabel.

 

 

 

 

 

 

 

Förra veckan skrev jag en text om mina första intryck kring Sonys PlayStation Classic, den hittar ni här. Nu har jag hunnit spela på retrokonsolen i drygt en vecka och jag känner att jag har nog med kött på benen för att kunna ge er mitt utlåtande. PlayStation Classic är en produkt för de mest toleranta fansen och samlarna. Lådan kommer packad med en PlayStation Classic-enhet, två handkontroller, en usb till micro-usb-kabel, en hdmi-kabel och instruktionsböcker. Hårdvaran känns välproducerad och håller samma höga kvalité som Nintendos retrokonsoler NES Classic Mini och Snes Classic Mini. Kontrollerna har cirka en och en halv meter…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.