Playing for Keeps

Ett före detta fotbollsproffs som inte längre är i sina glansdagar börjar att träna sin sons fotbollslag i ett försök att få ordning på sitt liv. Det är jobbigt att bli vuxen och ta ansvar, speciellt när alla fotbollsmammor stöter på honom så fort de får chansen.
playingforkeep0Skotten Gerard Butler lade jag märke till första gången i Drakarnas rike där han har en mindre roll. Året efter (2003) var han med i den andra Lara Croft-filmen och även Timeline, baserad på Michael Cricthon bästsäljare med samma namn. Det är förmodligen som Kung Leonidas i 300 som de flesta upptäckte honom och det som verkligen satte fart på hans karriär. Han är en habil skådespelare som gör jobbet, men han är egentligen ingen karaktärsskådespelare. Han, som Colin Farrell, lever till stor del på sin charm och sin accent, även om jag håller Butler högre skådesplearmässigt.

Playing for Keeps är ett säkert kort i genren romantiska komedier. Det är manus 1A rakt upp och ner utan varken överraskningar eller besvikelser. Du får precis vad som är beställt. George (Butler) är ett avdankat fotbollsproffs utan fast arbete som hankar sig fram på diverse jobb. Hans före detta fru, Stacie (Jessica Biel), har gått vidare i livet och förbereder bröllop med Matt (James Tupper). George har lämnat Europa och fotbollen för att spendera tid med sin son Lewis. På en av grabbens fotbollsträningar får han nog av tränarens ointresse och okunskap och går in och visar vad fotboll handlar om. Direkt blir han lagets coach och vi får följa lagets hela säsong genom filmen. Efter ett tag förstår George att han fortfarande är kär i Stacie och försöker skärpa tills sig för att vinna tillbaka henne.playingforkeeps2Även om Playing for Keeps är alldeles för enkel i sin grundberättelse har de lyckats sätta ihop en ruskigt namnkunnig ensemble. Fotbollsmammorna spelas av Catherine Zeta-Jones, Uma Thurman och Judy Greer. Det är dock Dennis Quaid som stjäl det mesta av filmen och spelar ut rejält som excentrisk säljare. Alla är såklart rejält stereotypa och erbjuder inte en enda överraskning. Allt går ut på att George och Lewis ska bygga upp ett fader son-förhållande, men det är minst sagt trevande och det är inte Butlers fel att det inte fungerar. Noah Lomax som spelar Lewis saknar inte talang, men han lyckas aldrig skapa en bra koppling till Butler genom filmen. Jämför Om en pojke där Nicholas Hoult och Hugh Grant har en helt annan kemi.playingforkeeps1När allt kommer omkring är  Playing for Keeps inte dålig, eller bra för den delen. Den är tryggt lagom och det räcker för de flesta hemma i filmsoffan. Tillrättalagt och utan överraskningar, vilket är något som lär göra att många kommer tycka att den är rätt ok, men en vecka senare knappt komma ihåg vad den handlade om.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.