Planet of the Apes: Last Frontier

Nu på måndag så släpps den senaste filmen i den nya Apornas Planet trilogin. För några dagar sedan så släpptes Planet of the Apes: Last Frontier, ett storytelling-spel där du väljer hur historien ska gå vidare. Last Frontier utspelar sig efter Dawn of the Planet of the Apes.

Jag gillar alla Apornas Planet-filmer – ja, till och med Tim Burtons version – och ser verkligen fram emot att få se War of the Planet of the Apes när den släpps för hemmabruk. Tills vidare tänkte jag nöja mig med spelet där du som spelare får styra historien framåt genom att välja något av de alternativ som syns på skärmen. Du har både människor och apors liv i dina händer. När båda dessa arter drabbas samman så kan det bli lite rörigt att avgöra om du vid tillfället är människa eller apa.

Apornas stam bor i en gruva uppe i bergen. De börjar få dåligt med förnödenheter och ledaren för stammen, Khan, skickar sina tre söner Tola, Bryn och Juno för att hitta mat i bergen. Tola, som är alfahannen i stammen, har dock ett annat förslag. Att de beger sig ner på slätten och letar där istället. De hittar gott om mat, men även människor. En människa skadas och en dör i attacken. Och då beslutar sig människorna i staden att ge tillbaka. Och där börjar kriget. Efter människornas första attack så dödas Khan, och blir istället ersatt av Tola som är redo att göra vad som helst för att utplåna mänskligheten. Tolas yngre bror, Bryn, vill dock skapa fred mellan arterna, något som inte uppskattas och istället skapar viss konflikt i stammen.

Jag har knappt någon tidigare erfarenhet av den här typen av spel, mer än Until Dawn som jag gillade väldigt mycket. Där fick man också välja olika alternativ för att föra storyn vidare, men där fick man även flytta runt karaktärerna och trycka på andra knappar. I Apornas Planet så har du två alternativ och ibland ska du även trycka på X för att utföra något speciellt. Med så få utmaningar så blir det ganska långtråkigt. Jag upplever att det blir ganska svårt att hänga med i själva storyn och det känns osammanhängande på grund av pauserna som uppstår när något alternativ ska väljas. Kan visserligen bero på att jag inte spelade det sammanhängande, utan lite grann då och då. Spelar man det i ett kör så blir det nog en bättre upplevelse, och spelet tar bara 2-3 timmar att spela igenom.

Nu har jag spelat igenom spelet två gånger för att se hur valen man gör förändrar storyn. Till en början märks det inte alls. Historien följer samma spår utan några förändringar, men ju närmare slutet man kommer, desto större förändringar märker man av. Man kan även ladda ner Planet of the Apes: Last frontier på Google Play eller Apple Store för att använda sig av Playlink. Då kan flera spelare ansluta med sina mobiltelefoner som handkontroller. Vad det har för betydelse förstår jag dock inte. För att kunna komma vidare i storyn måste nämligen alla spelare välja samma alternativ, vilket innebär att man bör sitta och diskutera vilket alternativ man ska välja. Varför då inte göra det med enbart en handkontroll? Appen fyller alltså egentligen ingen funktion alls. Däremot så är det ett snyggt spel, och gillar man den här typen av spel, och Apornas Planet, så kan jag absolut rekommendera detta.

Nu på måndag så släpps den senaste filmen i den nya Apornas Planet trilogin. För några dagar sedan så släpptes Planet of the Apes: Last Frontier, ett storytelling-spel där du väljer hur historien ska gå vidare. Last Frontier utspelar sig efter Dawn of the Planet of the Apes. Jag gillar alla Apornas Planet-filmer - ja, till och med Tim Burtons version - och ser verkligen fram emot att få se War of the Planet of the Apes när den släpps för hemmabruk. Tills vidare tänkte jag nöja mig med spelet där du som spelare får styra historien framåt genom att…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.