Pizzaugn: Ooni 3

För lite mer än ett år sedan flyttade vi in i vårt nybyggda hus. Redan under byggtiden funderade vi på hur framtida altan skulle se ut. En sak som alltid kom på tal var en sådan där klassisk murad vedugn där man kan tillaga lite allt möjligt men framförallt pizza.

Har ni sett priserna på dessa ugnar så förstår ni nog att köpa en aldrig var ett alternativ 😉

Istället följde jag guider på hur man bygger en egen via ”pizza pilatesball”.
Men när jag försökte få en uppskattning av tidsåtgången på alla olika moment inser jag att det kommer ta mig ett år att bli klar med alla moment. Jag känner mig själv! Så jag fick helt enkelt ge upp den drömmen.

Men en kväll när googlade alternativ så dök det konstant upp ett förslag på en liten plåtburk. Ooni.

Uppackningen tog ca10min och monteringen 15min.

Ooni tillverkar portabla pizzaugnar till en bråkdel av en murad.  Ooni kostar mellan 2000 och 6000kr beroende på modell. Istället för ved använder den pellets (100% EK) så det blir som att använda miniatyrved.

Efter några månaders velande så slog jag till.

Gästerna fick själva göra sina pizzor

Nästa steg var att bjuda hem lite gäster för invigning och börja knåda degen. Degen blir bäst om man kalljäser den i minst ett dygn. Max 6-7dagar.
För en otränad person som mig var de 20-25min knådande av degen jobbigt. 🙂

Vi förberedde olika ingredienser. Färsk mozzarella, riven ost, salami, lök, tonfisk, pesto, tomat, vitlöksmarinerade champinjoner, skivade champinjoner, kryddad och stekt lövbit m.m.

Vi provade också göra egen tomatsås på italienska plommontomater samt provade vi den färdiga på burk från Mutti. Skulle säga att den färdiga vart mer klassisk även om den egna var helt ok.

Självklart började vi med en klassisk Napoliansk. Tomatsås, mozzarella, lite olivolja och färsk basilika när den kommer ut från ugnen.
Mycket gott.

Fast jag måste nog erkänna att min favorit är nog lök + tonfisk.
Nog om våra pizzor. Hur fungerade ugnen?

På femton minuter, en kvart är ugnen uppvärmd och uppe i de viktiga 500graderna

Ugnen kommer i en kartong och när man börjar packa upp den kan man inte annat än att tänka på de ryska Matrjosjkadockorna. Varje del är genomtänkt packat i en annan del. Allt för att spara utrymme. Det är smart men gör att uppackningen tar lite längre tid. Monteringen tar inte mer än 10-15min om man kollar på deras video samtidigt.

Ugnen tål att stå ute men det rekommenderas att skydda den mot regn.
Pizzastenen bör tas in när den svalnat så den inte suger åt sig fukt.

Det är enkelt att tända eld på pelletsen och det tar ca 15 minuter att få upp den i de 500graderna som är optimalt för pizzabaket. Tänk bara på placeringen då det sotar ordentligt när man fyller på pellets och det kan slå lågor ur skorstenen.

Svart tjock rök sprutar ur när du fyllt på med pellets. Även eldslågor kommer.

Sedan får man träna på att få upp degen på pizzaspaden, samt få av den i ugnen. Väl i ugnen blir den snabbt fast och lättare att hantera. Räkna till ca 20-25 och vrid pizzan något. På ca 90sek är pizzan klar. Samt försök ha frontluckan på så mycket du kan för att inte släppa ut värmen.

Vår första egenbakade pizza.

Den första pizzan vi gjorde. Den var kanongod. Perfekta kanter. Mjuka men ändå frasiga. Dock var den ganska liten. ca 20cm i diameter. Fast det är ju inte storleken som gör smaken. Det vet alla.

På vår första pizzakväll så gjorde vi en pizza åt gången och delade på den, för att sedan göra en ny.  Det gick ca 10 min mellan pizzorna då.  Det tar ca 10 min mellan påfyllningarna på pelletsen man fick göra. Så det vart ett himla spring och troligtvis lite onödigt mycket pellets som gick åt.

De två andra kvällarna vi haft sedan dess har vi istället förberett var sin pizza som vi gräddade direkt efter varandra. Det vart lite mindre spring och lite lugnare.

Degen är viktigast. Rätt recept, kalljäsning och vila i rumstemperatur innan.

Måste säga att mina förväntningar efter månaders suktande var väldigt höga. Så det var väldigt nervöst när första pizzan gjordes. Men det var en succé.  Det kan vara de bästa pizzor vi någonsin ätit.  Samt var upplägget väldigt roligt att få göra sina egna pizzor. Även om det tar längre tid.   En väldigt uppskattad kväll av gästerna. Dock måste jag införskaffa mig en köksassistent för degen.

Positivt:
– Prisvärd
– Grymt bra resultat. Bättre än lokala vedeldspizzeriorna.

Dåligt:
– Pelletsen går åt i väldig fart. Kräver tillsyn lite ofta. Vilket under höst vinter innebär att springa ut i kylan. Lättare på sommaren bredvid uteplatsen där man sitter. Pellets är inte heller något jag kan impulsköpa lokalt utan måste beställas från nätet.

Den nya Ooni 4 som släpptes bara en vecka efter jag fick hem min Ooni 3 har såklart större behållare för pellets. Det finns även gasadapter till deras ugnar. Då slipper man tänka på pellets. Du får en eld men går miste om ek-röken som sätter sin karaktär på maten.

Är man en större familj kanske man skall satsa på en större modell.
Vi har vart sällskap på 4 vilket denna känns lagom till.

För lite mer än ett år sedan flyttade vi in i vårt nybyggda hus. Redan under byggtiden funderade vi på hur framtida altan skulle se ut. En sak som alltid kom på tal var en sådan där klassisk murad vedugn där man kan tillaga lite allt möjligt men framförallt pizza.Har ni sett priserna på dessa ugnar så förstår ni nog att köpa en aldrig var ett alternativ 😉Istället följde jag guider på hur man bygger en egen via ”pizza pilatesball”.Men när jag försökte få en uppskattning av tidsåtgången på alla olika moment inser jag att det kommer ta mig ett…

Review Overview

Betyg

70

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.