Pirates of the Carribean: Salazar’s Revenge

Pirater eller ninjor? Det är en fråga som har ställts nästan alltsedan själva internets födelse och är en tankeställare som får oss att klia våra huvuden. Vem skulle vinna i en strid och vilken av dessa motpoler är helt enkelt coolast? 2003 var året då den första Pirates of the Carribean-filmen släpptes och hjälpte piraterna ut i rampljuset. Där stod dem med sina klingande svärd och högljudda stridsvrål i några år medan ninjor stod kvar i skuggorna efter att haft ett väldigt aktivt decennium under 90-talet.
 
För mig började piratäventyret med Jack Sparrow och hans gäng i slutet av min gymnasietid, med Svarta Pärlans Förbannelse, och jag blev som bortblåst av hur Disney showade och lekte med sina karaktärer och mytologin runtom. Koreografin i striderna kändes för mig ny och fräsch men filmerna efter denna hamnade tyvärr i allt dystrare och dystrare farvatten. Uppföljarna blev för tunga för min smak och jag tyckte att det roliga och lite glättiga kändes betydligt längre bortom horisonten än tidigare. Jag njöt helt enkelt inte i lika fulla drag som jag gjorde då jag såg det allra första spektaklet.
Salazar’s Revenge, eller ”Dead Men Tell No Tales”, som den heter från början är en originaltitel som trots sin längd känns mer passande och äventyrsbejakande. Och vilket äventyr sen. Brenton Thwaites spelar den unge Henry Turner som vill rädda sin far, Will Turner, vars äventyr och vackra bruna ögon lockade ut oss på eskapader till havs i första filmen. Har man följt serien vet man att Will har blivit utsatt för en förbannelse och Henry ser det som sin uppgift att lyfta denna. Tillsammans med bland andra Jack Sparrow och nytillkomna astronomen Carina försöker de hitta den gammal artefakten Poseidons treudd som sägs kunna lyfta alla havets förbannelser. Hack i häl har de sen mannen vars namn syns i titeln, självaste kapten Salazar, som vill hämnas på Sparrow för att ha orsakat den förbannelse som nu vilar över honom och hans mannar.

Kapten Salazar, spelad av Javier Bardem som har en Oscar i skattkistan.

Problem uppstår dock tidigt i filmen. Mellan de påkostade scenerna blir dialogen något sömnig och förutsägbar och de nya karaktärerna, Carina och Henry, är lika platta som de plankor pirater tvingar oss ut på i tid och otid. Även Jack Sparrows repliker har mist sin slagkraft och frågan är inte om han borde hänga den snygga kaptenshatten på hyllan efter att ha kört samma grej genom sin nu femte film. Denna femte del dras dock upp mot ytan igen då berättelsen i den här filmen är mer drömsk och sagolik med flera välgjorda actionscener och en fantasieggande slutdestination. Kapten Salazar, spelad av Javier Bardem, är den som verkligen visar var skåpet ska stå och ingen ”bad guy” har varit såhär spännande eller visuellt väldesignad sen bläckfiskskaptenen Davy Jones. Det finns även många otroligt häftiga detaljer, som exempelvis zombiehajar som bidrar till min uppskattning av det fantastiska piratuniversumet som Disney har byggt upp genom åren.

Carina och Jack Sparrow har ertappats med sina brister.

Trots lite oengagerat skådespel samt Jacks, vid det här laget, utslitna karaktärsdrag resulterar i att dödskalleflaggan halas ner några snäpp är Salazar’s Revenge ett steg i rätt riktning snarare än det motsatta. Även om det inte ger så mycket medvind för piratgenren som önskat så känns inte heller nysläppta Ninjago som det bästa startskottet för att en ny ninjaera skall gry. För första gången på åtskilliga år kanske det är en jämn duell och jag är förväntansfull inför nästa drag, oavsett vems det blir.
Pirater eller ninjor? Det är en fråga som har ställts nästan alltsedan själva internets födelse och är en tankeställare som får oss att klia våra huvuden. Vem skulle vinna i en strid och vilken av dessa motpoler är helt enkelt coolast? 2003 var året då den första Pirates of the Carribean-filmen släpptes och hjälpte piraterna ut i rampljuset. Där stod dem med sina klingande svärd och högljudda stridsvrål i några år medan ninjor stod kvar i skuggorna efter att haft ett väldigt aktivt decennium under 90-talet.   För mig började piratäventyret med Jack Sparrow och hans gäng i slutet av…

Review Overview

Betyg

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.