Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge

Är det här ett kärt återseende? Ja. Efter sex år återkommer Kapten Jack Sparrow och Co och det är ungefär precis som det brukar vara. Finns det pirater och övernaturliga inslag? Absolut. Här är ögonlappar, skatter och träben, förbannelser och spökskepp: alla beståndsdelar som nästan automatiskt gör en bra äventyrsfilm. Är det så bra som det borde vara?

Nja. . .

När den första filmen kom andades den liv i en filmgenre som hade haft sin guldålder mer än ett halvsekel innan. Att piraterna skulle komma tillbaka till bioduken var därför både en frisk fläkt och nostalgiskt på samma gång Att Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge nu lyckas dribbla bort de flesta av sina fördelar går att säga mer än en gång, men det går ändå på något sätt att bortse från alla tillkortakommanden: som publik kan man sitta där med en gnagande känsla av att de ibland lämnar alltför stora hål i historien. Det är för att det finns så gott om distraktioner. Den ursprungliga filmen var så klart och tydligt en äventyrsfilm med våghalsiga hjältar och romantik och fäktning. Det finns inte mycket kvar av det nu. Det här är en filmserie som för länge sedan började förlita sig för mycket på Johnny Depps svajande skepnad som Kapten Jack Sparrow och hans förmåga att klara sig igenom vad som helst med huvudet i behåll. I Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge har han förlorat det mesta han äger. Efter ett misslyckat bankrån  (som stjäl litet väl mycket från The fast and the furious 5) konstaterar hans avgående styrman att Sparrow varken har någon lycka, något skepp eller besättning kvar. Samtidigt letar den unge Henry Turner efter sin far Will Turner, som i Orlando Blooms skepnad fortfarande är tvingad att segla den Flygande holländaren under havets yta. Henry möter på sina resor Salazar (Javier Bardem) en vålnad som en gång blev lurad av Kapten Sparrow och nu seglar mot hämnden med sitt skelettaktiga skepp och förbannade besättning. Samtidigt (det är väldigt mycket ”samtidigt”) springer den unga astronomen Carina Smyth (Kaya Scodelario) omkring, på flykt undan anklagelser om att vara häxa och på jakt efter självaste Poseidons treudd. Det är helt enkelt en hel del som pågår, även efter att dessa tre huvudkaraktärer förenats med ett gemensamt mål. Det hela hade varit en alltför stor utmaning för fysikens lagar och något av en soppa om man inte hade lyckats avvärja totalhaveri med en stor portion humor som väger upp röran.

Det blir ibland ojämnt när filmskaparna lägger en bred väg mellan fars och gravallvar (var beredd på ett märkligt mörkt och färglöst foto – om det inte nu var 3D:n som svalde ljuset. Se den inte i 3D). Replikskiften dels mellan Henry och Carina, och dels mellan piraterna blir ibland nästan screwballkomedi: oerhört roligt men kontrasterar dåligt mot CGI-spektaklet som gärna tar över. Dessutom verkar personregin ha fallit bort mitt i allt och trots att skådespelarna gör sitt bästa famlar de ofta i mörkret – tyvärr gäller även det Johnny Depp som inte når hela vägen tillbaka till den högform som karaktären annars varit för honom. Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge är tillräckligt mycket av en matinéfilm för att klara sig med livhanken men sänker ytterligare bommen för en filmserie som håller på att tråka ut sig själv.

(författarens anm: betyget har, efter betänketid, sänkts med en stjärna)

Är det här ett kärt återseende? Ja. Efter sex år återkommer Kapten Jack Sparrow och Co och det är ungefär precis som det brukar vara. Finns det pirater och övernaturliga inslag? Absolut. Här är ögonlappar, skatter och träben, förbannelser och spökskepp: alla beståndsdelar som nästan automatiskt gör en bra äventyrsfilm. Är det så bra som det borde vara? Nja. . . När den första filmen kom andades den liv i en filmgenre som hade haft sin guldålder mer än ett halvsekel innan. Att piraterna skulle komma tillbaka till bioduken var därför både en frisk fläkt och nostalgiskt på samma gång…

Review Overview

betyg

40

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.