Phantom Thread

Regissören och författaren Paul Thomas Anderson som skapade There Will Be Blood har nu gjort en likartad film med samma ton i sin film Phantom Thread. Daniel Day Lewis spelar återigen en halvt sociopatisk man, nämligen Reynolds, med sina vridna värderingar i en värld där han styr och ställer lite som han vill. Reynolds är nämligen en extremt excentrisk klänningsdesigner i England med många regler och många kvinnor i sitt liv. Men en dag stöter han på Alma, en kvinna som han faller för som vill strunta i alla hans regler. Är hon ett störmoment i den tystnaden han kräver eller är hon den bångstyriga glöden han behöver?

The Phantom Thread är ett vackert hantverk precis som de klänningar britten Reynolds skapar. Samtliga karaktärer är otroligt innehållsrika och välskapta. Grädden på moset är att dessa i gengäld blivit grundligt analyserade av sina aktörer då de är fantastiskt välspelade och trovärdiga. Många gånger använder sig filmen av smarta och finurliga kameravinklar vilket bidrar till en intim känsla i denna konstant visuellt, vackra filmskapelsen.

Däremot kan jag säga att jag inte är riktigt lika imponerad av många delar av manuset. Jag får ofta känslan av att det händer mycket men samtidigt så händer inte någonting av värde. Problematiken och konflikterna är för det mesta gnabb mellan ett äkta par och häftigare än så blir det aldrig. Det känns oerhört bortkastad på så intressanta karaktärer som Reynolds och hans Alma.

Den röda tråden i berättelsen finns där och är på inga sätt otydlig, men den leder ingenvart. Jag drar och drar i den där röda tråden och till slut är det bara en avklippt stump i slutet. Precis vad jag förväntade mig och ändå är jag besviken. Även om det är mycket som har ploppat upp i mitt huvud efteråt som jag känner att jag inte tänkte på när jag såg filmen så är det ingenting som gör någon skillnad. Slutresultatet känns fortfarande lika trist och osockrat som det brittiska teet i deras alldagliga koppar.

Utgåvan: Vid detta laget är det få blu-rays som släpps som inte håller måttet, Phantom Thread är inget undantag. Med ett DTS:X-ljudspår och en master i 4k finns det ingenting att klaga på rent tekniskt. Bilden och ljudet är riktigt bra även om 4k-utgåvan med högsta sannolikhet är strået vassare. Innehållsmässigt är utgåvan rätt fattig. Ni får standardmaterialet bestående av borttagna scener, lite korta featurettes från bakom kulisserna och regissörens kommentarspår. Det har mer eller mindre blivit en trend att de mastigare extramaterialet sparas till boxar och samlingsutgåvor. Phantom Thread har med denna release fått en stabil blu-ray-utgåva. (Texten är uppdaterad av Fredrik Malmquist 30/6-18)

Regissören och författaren Paul Thomas Anderson som skapade There Will Be Blood har nu gjort en likartad film med samma ton i sin film Phantom Thread. Daniel Day Lewis spelar återigen en halvt sociopatisk man, nämligen Reynolds, med sina vridna värderingar i en värld där han styr och ställer lite som han vill. Reynolds är nämligen en extremt excentrisk klänningsdesigner i England med många regler och många kvinnor i sitt liv. Men en dag stöter han på Alma, en kvinna som han faller för som vill strunta i alla hans regler. Är hon ett störmoment i den tystnaden han kräver…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.