PGA Tour 2K21

Länge ägde EA rättigheterna till PGA. Redan 1990 kom det första spelet och från 1994 var det en årlig titel fram till 2013. 2015 kom det sista spelet ifrån dem Rory McIlroy PGA Tour. Spelen tog golf framåt och utvecklade många av de saker vi idag tar för givet. Men det var också en serie som fick mycket klagomål för att de hade för få banor och var sällan särskilt utmanande.

Nu 2020 är det alltså fem år sedan vi fick ett officiellt PGA-spel. Istället var det HB Studio som rörde genren framåt med The Golf Club. Till skillnad från Eas spel hade man ingen officiell licens och lät istället spelarna skapa egna banor. Spelet är också känt för att kunna ge spelare mycket valmöjligheter att utforma svårighetsgraden för att anpassa den till deras spelstil. Men i år har 2K plockat upp licensen för PGA touren och gett HB Studio nycklar. Resultatet är kanske det bästa golfspelet på bra länge (eller kanske någonsin).

Det slår mig direkt när jag startat upp spelet hur stor skillnad det är mellan detta och de gamla Tiger Woods spelen. På ytan är de samma, du styr var på banan du skall sikta med vänster analogspak och slår bollen med höger. Men där Tiger Woods var arkad där du kunde spela lite löst och ledigt är PGA Tour 2K21 simulator. Jag spelade på en svårighetsgrad som var strax över medium för det är vad jag brukar spela på och avslutade rundan på +10. Tror aldrig jag haft ett resultat som varit på den nivån i andra golfspel. Efter ha sänkt svårighetsgraden kom jag ner till -2 till -5  och kände att jag hade mer kontroll. Efter ett par timmar kändes allting rätt och jag kunde börja höja igen.

För här handlar det om hur snabbt du rör spaken i kombination med hur rakt. För snabbt och bollen går vänster, för långsamt och den går höger. Håller du inte spaken rakt kan den sticka iväg också. Det blir snabbt komplext. Men som tur var kan du styra allting i menyn. Vill du ha putt preview på för varje slag? Välj det. Hur känslig skall kontrollen vara? Styr själv. Samma sak med en golfrunda. Var skall hålet ligga? Hur bra är dina motståndare? Allting går att styra för att skapa ett kul men samtidigt utmanande spel.

Eftersom man nu har licens för PGA så kan du spela på touren. Och här levererar PGA Tour 2K21 verkligen, 12 licenserande proffs (övriga finns med också inklusive Stenson men utan modellerade ansikten), 15 officiella banor och betydligt fler icke officiella. Och en säsong som är en bra bit över 30 turneringar. Wow. Kanske svårt att förstår men tänk er ett fotbollsspel som bara hade hälften av lagen i en liga och säsongen var bara att möta dem. Så var det förut. Nu är det istället en full säsong.

Du kan också skapa egna banor i ett mycket robust verktyg där du i princip kan göra vad du vill. För den ambitiöse kommer det finnas gott om utrymme att skapa riktiga banor. Jag lekte runt med dem och även om jag inte är bra hjälpte programmet mig att skapa en bana jag var nöjd med.

Det finns små negativa saker, grafiken är inte top notch och kommentatorerna upprepar sig lite väl mycket. Men annars är detta äntligen ett officiellt PGA-spel som verkligen ger oss spelare det vi vill ha. Hoppas att 2K nu håller sig i skinnet och inte sabbar detta som NBA.

Länge ägde EA rättigheterna till PGA. Redan 1990 kom det första spelet och från 1994 var det en årlig titel fram till 2013. 2015 kom det sista spelet ifrån dem Rory McIlroy PGA Tour. Spelen tog golf framåt och utvecklade många av de saker vi idag tar för givet. Men det var också en serie som fick mycket klagomål för att de hade för få banor och var sällan särskilt utmanande. Nu 2020 är det alltså fem år sedan vi fick ett officiellt PGA-spel. Istället var det HB Studio som rörde genren framåt med The Golf Club. Till skillnad från…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.