Peter Pan – Tillbaka till landet Ingenstans

Antalet uppföljare till populära Disneyfilmer har ökat de senaste åren. Ett behov att få berätta historien vidare eller ett sätt att ökat intäkterna. Kanske en kombination. Här är det Peter Pans tur.

peter1

Egentligen är det en icke-diskussion. Vill Disney tjänar pengar? Svar ja, hur ska de annars betala sitt dagliga bröd. Anser Disney att det är enkelt att tjäna pengar genom att använda redan etablerade historier? Svar ja, självfallet och filmvärlden är som bekant känd för att sno både här och där från klassiker och gamla historier. Frågan är dock vad det gör för varumärket på lång sikt.

Att recensera barnfilm slash familjefilm är trevligt. Speciellt när man som jag får sällskap av en 6-åring som älskar film och visst fastnar hon framför historien om Peter Pan som får möta Jane, dotter till Lena från den ursprungliga historien. En flicka som aldrig varit särskilt imponerad av sin mors berättelse om den elake Kapten Krok och hans ständiga kamp mot Peter Pan, Tingeling och de vilda pojkarna, men som nu tvingas in i en värld långt bort till ett land som som är ingenstans. Lite motsägelsefullt, men fantasirikt och det är i fantasin som Peter Pan har sin största behållning. Nog för att tecknade/animerade filmer lever på sin fantasi, men i Peter Pans värld är verkligen allt möjligt och det budskapet slungas runt med de orden genom hela filmen. Så var det också i den ursprungliga filmen, Peter Pan, men där den lever på sin fantasi, charm och vackra berättelse, haltar denna återresa.

peter2

…men åter till 6-åringen, som verkligen fastnar framför filmen och inte avbryter den för något. Dock har hon inte velat se den igen efteråt vilket också summerar min tanke om filmen. Disney vet hur de ska leverera en bra film på sitt sätt. Det där sättet som gör att de är ledande inom sin bransch. De har historien, karaktärerna, skurken, musiken och alla beståndsdelar som ger klassiker, men de levererar den utan hjärta. Det blir fantasi, men inte charm. Det blir vackert, men bara på ytan. Det blir stundtals lite spännande och lite roligt, men den lurar sin tittare med att blicka tillbaka mot något som verkligen står sig som en klassiker och skapar tron att bara för att vi delvis får se hur det gick sedan, ska vi köpa hela filmen som en ny klassiker. Där klarar inte Disney av jobbet och det hela blir en okej film, med lågt se-om-värde och med något stressat över sig.

Så, som så ofta när det finns en klassiker i bakgrunden rekommenderar jag att se den och låta er egen fantasi komma fram till hur det gick sedan. Ni behöver inte Disney för det. Att de sedan berättar historien för sin egen vinnings skull må vara okej, men deras film blir placeras åtminstone hos mig i en värld långt borta, i en filmlåda ingenstans.

 

[small_divider]

Samtliga bilder ©Disney.

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.