Percy Jackson och kampen om åskviggen / Percy Jackson – Monsterhavet

percy-jackson-and-the-olympians-the-lightning-theif-1024

Tänk om de grekiska gudarna fanns på riktigt och att deras halvgudar till barn levde bland människorna. De dramer som utspelar sig i de gamla antika myterna fortgår i modern tid fast utan att människorna vet om det. Detta är premissen i Percy Jackson-filmerna. Detta är moderna matinéfilmer för unga med unga snygga skådespelare där coola effekter får stort utrymme och där det goda och onda strider så Jorden riskerar att gå under. Men det finns självklart också plats för lite romantik. De två filmerna om Percy Jackson och hans äventyr finns samlade i en dubbeldisk-utgåva och det är denna som den här recensionen handlar om.

Berättelsen i Percy Jackson och Kampen om Åskviggen handlar om Percy som lever ett normalt tonårsliv tills han en dag under en skolutflykt till ett museum med en utställning om det antika Grekland blir attackerad av klassens vikarie som visar sig vara en furie. Han räddas undan furien av några i sin närhet som visar sig vara hans beskyddare – Percy är nämligen Poseidons son. Tillsammans med sina beskyddare och mamma flyr Percy till ett läger, en skyddad fristad där halvgudarna lever och tränas. Det framkommer snart att Zeus tror att Percy har snott hans åskvigg och en kamp mot tiden och en rad monster ur den grekiska mytologin startar för Percy måste finna den riktiga tjuven och Zeus åskvigg. En rad stora skådespelare passerar förbi i halvstora roller som Uma Thurman (Kill Bill, Pulp Fiction, Robin Hood) som Medusa, Pierce Brosnan (James Bond: Golden EyeBröllop i Italien) som Chiron och Sean Bean (Sagan om ringen-filmerna, Game of Thrones TV-serien) som Zeus.

percy-jackson-sea-of-monsters-HungerTimes-1

Berättelsen i Percy Jackson – Monsterhavet kretsar kring jakten på det gyllene skinnet. Halvgudarnas fristad är hotad. Någon har förgiftat trädet som ger kraft till lägrets skyddsbarriär och endast det gyllene skinnet kan hela trädet. Percy drar åter ut på jakt tillsammans med sina vänner och även denna gång är det en kamp mot tiden och monster efter monster ur antikens myter.

percy_jackson11

Filmerna om Percy Jackson är baserade på Rick Riordans bokserie om en pojke med dyslexi och ADHD som visar sig vara Poseidons son. Bokserien är fem titlar lång och filmerna i denna recension är baserade på de två första böckerna i serien. Det verkar vara osäkert om det kommer att göras fler filmatiseringar då filmbolaget tvekar eftersom andra filmen drog in klart mindre pengar än den första.

Percy-Jackson-Sea-of-Monster-image-4

Båda filmerna är underhållande på ett matiné-vis. Samtidigt har de båda brister som gör att de inte riktigt lyfter. I den första filmen är effekterna inte riktigt på den nivå som jag kan tycka är standard för denna typ av filmer idag. Det är inte riktigt så illa att det är på nivå med TV-serier med liknande tema, men heller inte på Harry Potter-nivå. Första filmen har också en berättarstruktur som i allt för stor grad liknar de tristare data-rollspelens ”gå till ett ställe och klara av några faror och slåss mot ett monster, gå sedan till nästa ställe och repetera”. Bokens Percy lider av dyslexi och ADHD men detta är tyvärr inget som filmerna bryr sig om. Percy känns mer som en tonåring som alla andra och hans dyslexi visar sig ha med hans antika genetiska arv att göra, vilket kanske kan vara lite coolt att fantisera kring som åskådare med dyslexi, men det är alldeles för trist berättat. Andra filmen har bättre effekter och en mindre episodartad storyline. Istället lider den av en ökad fånighet. Det droppas vitsiga (som inte är så vitsiga) fraser i tid och otid och det är bara fånigt (i alla fall för en gammal stofil som mig).

Var jag i de yngre tonåren hade jag nog älskat dessa filmer. Nu har jag passerat 40-strecket och jag tycker att filmerna är helt okej underhållning, även om det finns aspekter som jag retar mig på. Men har du barn där hemma som är 10+ som gillar fantasy och coola monster kan jag verkligen rekommendera dessa filmer.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.