Per Gessle – En vacker kväll

Med drygt 80 miljoner sålda skivor tillhör Per Gessle utan tvekan skaran Sveriges mest framgångsrika artister. Roxette, Gyllene tider och solo. Helt oavsett om du gillar hans musik eller ej har du troligen hört någon av hans låtar. En vacker kväll är från en livespelning i Halmstad 2017.

Jag kan genast börja med att tala om att jag egentligen inte är något Gessle-fan och att mina kunskaper om honom och hans musik egentligen bara är en frukt av mitt allmänna musikintresse. När Gyllene Tider slog igenom avfärdade jag dem som skräpmusik. Jag lyssnade ju på riktig musik som Roxy music, Dire straits och JJ Cale. I smyg hände det att jag diggade lite i skolans fritidslokal, men så långt som att köpa en skiva eller ens spela in ett band gick jag aldrig. Egentligen gäller det samma Roxette och Gessles sologrejer. I mitten av 90-talet åkte Gyllene tider på Sverige-turné (Återtåget -96) och jag var nästan på en av konserterna. Jag satt utanför och lyssnade. På en av de små öarna i Gavleån i Boulognerskogen i Gävle medan Gyllene tider spelade på Gefle IFs dåvarande hemmaarena Strömvallen. Jag tror att det var mycket folk därinne. Det var åtminstone mycket folk utanför. Troligen är det det närmaste jag kommer att se Gessle live. Om man nu inte räknar denna inspelade konsert från 2017.

Gessle på hemmaplan i Halmstad. Det börjar lite trevande trots allt. De längst fram i publiken är givetvis på till 100% men längre bak i den stora publiken verkar det ljummare under inledningen med På promenad genom stan, det lunkar på men det är först vid sjätte låten och den första Roxettelåten som publiken verkligen tänder till. It must have been love är givetvis en låt som de flesta känner till och kan sjunga med i. Efter detta får Gessle en gäst på scenen. Lars Winnerbäck dyker upp och är med i två låtar. För mig känns det mest lite malplacerat och inte alls det lyft som hade behövts även om Honung och guld är bra och jag börjar misströsta lite, när konserten plötsligt tar fart i och med Kung av sand och sedan ligger på en hög nivå tillochmed den avslutande Min plats.

Gessles musik passar sommaren och även om han inte skrivit den ultimata sommarslagdängan/plågan (för det har ju Ledin lyckats med) så känns det helt rätt att se båtar ligga i havet och precis som jag gjorde den där sommaren i Gävle för drygt 20 år sedan, tjuvlyssna på Gessle. Även om jag uppfattar att publiken inte riktigt släpper loss förrän efter ett antal låtar så ser musikerna ut att trivas. Det är turnéavslut och trummisen fyller femtio år och det ska bli party i Gessles strandvilla efteråt. Gessle har naturligtvis valt musiker som han trivs med och som levererar och det gör de. Även om sångerskan Helena Josefsson inte har Marie Fredrikssons stämma så passar det hela in och jag som inte är Roxette-taliban kan tycka att det är bra att hon inte låter som Marie utan litar på sin egen sångröst som är kompetent och säker.

Konsertfilmen verkar släppas enbart på DVD. Det är givetvis synd då både ljud och bild håller hög kvalitet så borde det åtminstone kunnat vara en blu-ray. Extramaterial saknas också på skivan.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta är en välgjord konsertfilm som ger mersmak. Gillar du Gessles alster bör detta definitivt vara något för dig. Och var du där eller på turnén i övrigt tycker jag att det är ett givet köp. För oss andra som enbart är intresserade av musik i största allmänhet så är det ändå köpvärt för den bild av en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika låtarkitekter den ger.

OBS! Filmen släpps den 25 juni 2018.

Med drygt 80 miljoner sålda skivor tillhör Per Gessle utan tvekan skaran Sveriges mest framgångsrika artister. Roxette, Gyllene tider och solo. Helt oavsett om du gillar hans musik eller ej har du troligen hört någon av hans låtar. En vacker kväll är från en livespelning i Halmstad 2017. Jag kan genast börja med att tala om att jag egentligen inte är något Gessle-fan och att mina kunskaper om honom och hans musik egentligen bara är en frukt av mitt allmänna musikintresse. När Gyllene Tider slog igenom avfärdade jag dem som skräpmusik. Jag lyssnade ju på riktig musik som Roxy music,…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.