Pelle Svanslös: Lagom av allting som passar hela familjen

Gösta Knutssons tidlösa berättelse har värmt många barnhjärtan under de senaste 80 åren och nu har det blivit dags för en nytolkning i den svensk animerad katt-musikal av Bamse-regissören Christian Ryltenius. 

Berättelsen om Pelle Svanslös har funnits i mitt liv till och från i flera decennier har jag märkt. Jag blev först introducerad för filmen från 1981, sedan teatermusikalen som spelades 1990 och Julkalendern från 1997. Temat utanförskap och att våga vara snäll är teman som är ständigt aktuella och presenteras på ett bra sätt i Pelle Svanslös, oavsett vilket format den berättas i.

I den nya filmen lever kattungen Pelle Svanslös ett härligt och skyddat liv ute på landet, tillsammans med Birgitta, den flicka som älskar honom så mycket. När ett ruskigt oväder för honom alldeles ensam hela vägen till staden Uppsala så hamnar han i en främmande värld. Han får nya vänner men ställs också inför svåra utmaningar. Vågar han fortsätta vara snäll? Räcker han till för att bli hjälte? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen?  Se trailern här

Pelle Svanslös är en fin barnfilm med bra budskap om att snällhet alltid är viktigt. Den här filmen är en bra introduktion för en ny generation tittare och komma göra många äldre tittare som är bekanta med Pelle och hans vänner nöjda. Karaktärerna kan tyckas vara rätt stereotypa men det fungerar ändå riktigt bra i den här filmen. Kärleks Intresset Maja Gräddnos har uppdaterats till att bli en mycket aktiv kvinnlig protagonist, visst, Maja har alltid varit en förespråkare och kämpat för de som är utanför eller avvikande. Här är hon uppdaterats till 2020 som en street-smart-tjej med skinn på näsan. Borta är den ibland allt för mjuka och lena Maja som vi kanske är vana vid, den här uppdateringen är mer än välkommen enligt mig. 

Den handtecknade animationen är stilig och mycket vacker, jag är mycket glad att filmskaparna valt att använda sig av handtecknat istället för 3D animerade figurer. 

Historien är enkel och fin och det kommer inte vara mig emot att se den igen nästa gång barnen vill se Pelle Svanslös. Det är en välbalanserad färgsprakande barnfilm med bra ingredienser och lagom av allting som passar hela familjen.

Rösterna gjordes av: Adam Pålsson, Lena-Pia Bernhardsson, Christopher Wagelin, Li Schmalenbach, Sven Björkman och Olof Wretling.

Gösta Knutssons tidlösa berättelse har värmt många barnhjärtan under de senaste 80 åren och nu har det blivit dags för en nytolkning i den svensk animerad katt-musikal av Bamse-regissören Christian Ryltenius.  Berättelsen om Pelle Svanslös har funnits i mitt liv till och från i flera decennier har jag märkt. Jag blev först introducerad för filmen från 1981, sedan teatermusikalen som spelades 1990 och Julkalendern från 1997. Temat utanförskap och att våga vara snäll är teman som är ständigt aktuella och presenteras på ett bra sätt i Pelle Svanslös, oavsett vilket format den berättas i. I den nya filmen lever kattungen…

Review Overview

Betyg

80

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.