Parenthood

I fyra generationer kämpar familjen Buckman med det klassiska problemet: Hur uppfostrar man sina barn på bästa sätt? I mitten av allt står Gil, som tillsammans med sin fru har tre barn och ett fjärde på väg. Gil har beslutat sig för att bli en bättre förälder än hans egen far var. Men hur bär man sig åt?

Parenthood (Tidigare känd under titeln Föräldraskap här i Sverige) är en klassisk familjekomedi från 1989 av Ron Howard. Den äldre utgåvan som jag har går inte längre att få tag på. Nu släpps titeln igen och de få skillnader som finns mellan den äldre och nya DVD-utgåvan är att konvolutet har fått ny design och samma gäller för menyn på skivan. Bild och ljudkvalitet är identisk med den äldre utgåvan. Anledningen till att den här titeln släpps igen på nytt format är förmodligen att den erbjuds på Blu-ray i utlandet men underligt nog inte i Sverige. Enligt recensioner av det formatets utgåva har bild och ljud fått en uppdatering. Hur mycket bättre den är vet jag inte. På Blu-rayutgåvan har det även lagts till extramaterial, men det lyser med sin frånvaro på DVD-utgåvorna.

Filmen då? Parenthood är en familjekomedi som berör flera generationer Buckmans. Två bröder och två systrar och deras barn samt deras föräldrar håller ihop filmen. Det är en ensemblefilm, i samma stil som Love Actually, vilket gör det komplicerat att skriva en vettig sammanfattning av vad den handlar om. Precis som Love Actually får vi följa med i en period i livet hos karaktärerna. Vi får uppleva allt från glädje till sorg kring temat föräldraskap. Alla föräldrar kan på ett eller annat sätt relatera till det som presenteras.

Howards Parenthood är fylld till bredden med kompetenta och kända skådespelare som levererar på en mycket hög nivå, men även barnskådespelarna gör ett enastående jobb. Manuset är späckat med genomtänkt humor, både situationsmässigt och i dialog. Även om Parenthood är från 1989 håller den fortfarande och är bland de bästa familjekomedier som gjorts i ensembleformatet.

Har du inte sett filmen ska du givetvis göra det. Jag kan även nämna att det 2010 gjordes en TV-serie med samma namn. Grundpremissen är den samma men vi följer familjen Braverman i tre säsonger istället.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Den bästa familjekomedin som gjort helt klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.