Paranormal Activity: The Marked Ones

The marked ones 01

Ännu en film i serien Paranormal Activity har släppts. Den här gången utan numrering, men det är den femte filmen. Tydligen är The Marked Ones en spin-off och Paranormal Activity 5 beräknas ha premiär 2016.

Kompisarna Jesse och Hector filmar varandra när de gör dumheter. När en granne som de spionerat på blir mördad tar de sig in i hennes lägenhet och upptäcker hemligheter som publiken till tidigare filmer i serien kommer att känna igen. Häxkonster och besatthet når nya nivåer.

the marked ones 03

Jag är väldigt lättskrämd. Det räcker att någon står på andra sidan dörren när jag kommer upp från källaren för att jag ska skrika till. När jag kommit dragande med min tvättkorg har jag nästan smällt till några grannar när de haft fräckheten att använda trapphuset under min tvättid. Att titta på en Paranormal Activity-film blir som att springa ett maratonlopp. Jag är genomsvettig när filmen är slut. Det som gjort att i alla fall första filmen och Paranormal Activity 3 faktiskt stannat kvar en stund efter det att filmen är slut är att skaparna ganska skoningslöst struntar i förklaringar. Som tittare blir man kvarlämnad med ett obehag när filmen är slut som inte filmer som Insidious och The Conjuring alls lyckas med. I nämnda filmer skräms det i alldeles för hög grad med smink och den skrämmande stämningen som filmerna lyckas bygga upp inledningsvis raseras fullständigt när monstret dras fram i ljuset.

the marked ones 02

Paranormal Activity-serien är förvisso ganska enformig. En statisk kamera (som i The Marked Ones blivit ersatt av en modern skakig kamera) filmar rum där man vet att någonting ska hända, men inte vad, och när det väl händer hoppar man till och i värsta fall skriker till. Men det har fungerat på mig. Det har införts nya element i filmerna som gjort att det känts fräscht trots att skrämselknepen i grunden är desamma. Men med Paranormal Activity 4 började jag tröttna. Jag har förträngt den fullständigt. The Marked Ones fortsätter den tråkiga utvecklingen. Inte en enda gång under filmen blev jag riktigt nervös. Det blir mest en orgie i två sköna snubbar som skriker och viskar ”oh shit”, ”oh fuck”, ”oh my god” och ”what the fuck” bakom kameran. Om det döljer sig några skådespelartalanger i The Marked Ones får de ingen chans att visa upp sina begåvningar i den här filmen.

the marked ones 04

Det är först under filmens sista minuter som det blir lite intressant. Men det är också här man kan se tendensen att återvända till händelser från de tidigare filmerna på ett närmast desperat sätt. Som beundrare av den första filmen är det omöjligt för mig att inte bli lite exalterad. Det finns dock en risk för att det som var så otäckt 2007 blir helt urvattnat om producenterna fortsätter att mjölka det gamla gång på gång.

Ännu en film i serien Paranormal Activity har släppts. Den här gången utan numrering, men det är den femte filmen. Tydligen är The Marked Ones en spin-off och Paranormal Activity 5 beräknas ha premiär 2016. Kompisarna Jesse och Hector filmar varandra när de gör dumheter. När en granne som de spionerat på blir mördad tar de sig in i hennes lägenhet och upptäcker hemligheter som publiken till tidigare filmer i serien kommer att känna igen. Häxkonster och besatthet når nya nivåer. Jag är väldigt lättskrämd. Det räcker att någon står på andra sidan dörren när jag kommer upp från källaren…

Review Overview

Betyg

20

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.