Pain & Gain

Från att ha spelat in filmer med en budget på över 200 miljoner dollar så tänkte nu Michael Bay (Transformers) att han skulle göra en lågbudgetfilm för ynka 26 miljoner dollar. Jag hade väntat mig en stenhård actionrulle, men möts av humor i form av tre uppumpade klantarslen till kidnappare. Trots detta så tycker jag ändå att det är en skön film baserad på en sann historia som utspelade sig i Miami under tidigt nittiotal.

Daniel Lugo (Mark Wahlberg – Boogie Nights) är en biffig gymchef som en dag kommer till insikt att han är en ”do-er”. Det man ger sig fan på att göra, det gör man helt enkelt. Sagt och gjort. När Lugo blir Victor Kershaws personliga tränare så går ljuset upp för honom. Kershaw har allt. Pengar, lyxig villa, båt, företag och så vidare. Lugo bestämmer sig tillsammans med sin gympolare Adrian att de ska kidnappa Kershaw och kräva att han skriver över ALLA sina tillgångar till dessa muskelknuttar. De tar hjälp av Paul Doyle (Dwayne Johnson – Snitch) som precis kommit ut ur fängelset och blivit religös på kuppen. Kidnappningen går bra och efter många om och men så skrivs tillgångarna över och dessa tre vänner är nu så rika att de kan göra precis vad de vill. Lugo ligger lågt, fortsätter jobba som PT och styr upp saker och ting i den lyxvilla som en gång var Kershaws. Adrian gifter sig med sin penisdoktors assistent, köper ny kåk och lever livet. Doyle däremot, blir tillsammans med en strippa, börjar knarka och gör slut på alla pengar han fått tagit del av. Vad de inte tänkt på är att de misslyckats totalt med att döda Kershaw, som tar hjälp av en gammal privatdeckare för att sätta dit muskelknuttarna och ge Kershaw hans liv tillbaka.

Jag har tidigare nämnt att Dwayne Johnsons skådespeleri är kallt och stelt (se Fast & Furious 6), men i Pain & Gain lyckas han mycket bra med sin tragikomiska karaktär som går från religiös ex-kriminell bodybuilder till en snortande, stenhög bodybuilder. Just att det funkar är nog för att hela filmen på något sätt känns tragikomisk och smålarvig. Mark Wahlberg visar klass på skådespeerietl, som många gånger tidigare. Vi ser även Arbrå-bördiga Peter Stormare i rollen som Dr. Bjornson, Adrians penisdoktor. Några enstaka repliker och ingen på svenska, vilket är ganska ovanligt för Stormare. Tony Shalhoub spelar offret Victor Kershaw och lyckas verkligen framhäva den vidriga, rika, snuskhummern som Kershaw är. Riktigt bra skådespelarinsatser från så många håll i filmen.

Huvudrollsinnehavarna presenteras och deras voice-over berättar lite om deras uppväxt och vad de vill få ut av kidnappningen. I det här fallet fungerar det väldigt bra och binder samman historien på ett fint sätt. Slow-motion effekterna som ständigt används är häftiga och klarar sig med nöd och näppe från att bli överdrivet och drygt. Miljöerna i filmen är mycket bra. Lagret fullt med sexartiklar där utpressningen sker är mörk, full av skit och känns väldigt verklighetstroget. Gymmet är stort och rymligt, ljust och fint. De har verkligen lyckats fånga känslan på alla platser. Klart sevärd film! Tänk bara på att inte se den som en hårdkokt actionrulle, ni kan bli besviken. Se den mer som en smårolig, festlig kidnappar-rulle med bra skådespelare och schysst story så får ni en fin filmupplevelse.

Från att ha spelat in filmer med en budget på över 200 miljoner dollar så tänkte nu Michael Bay (Transformers) att han skulle göra en lågbudgetfilm för ynka 26 miljoner dollar. Jag hade väntat mig en stenhård actionrulle, men möts av humor i form av tre uppumpade klantarslen till kidnappare. Trots detta så tycker jag ändå att det är en skön film baserad på en sann historia som utspelade sig i Miami under tidigt nittiotal. Daniel Lugo (Mark Wahlberg - Boogie Nights) är en biffig gymchef som en dag kommer till insikt att han är en "do-er". Det man ger…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.