Overlord (4K UHD)

Det är sen kväll den 6:e Juni 1944 och de allierade har påbörjat sin invasion av Frankrike och därmed tagit de inledande stegen mot vad som kom att bli Hitlers och tredje rikets fall. Det var en svindlande stor truppförflyttning som involverade mer än 160,000 soldater, 5000 fartyg och 1200 flygplan och vi kastas rakt in i de kaotiska efterdyningarna från landstigningen till mullret av C-47:or i formation med siktet ställt bortom fiendens linjer.

Menige Boyce (Jovan Adepo) tillsammans med en handfull andra oerfarna infanterister under ledning av korpral Ford (Wyatt Russell) är ovetande på väg in i sin värsta mardröm. Deras uppdrag; att förstöra ett radiotorn intill en fransk liten by och störa de tyska kommunikations- och understödslinjerna. Detta är en uppgift de snart blir varse om är lättare sagt än gjord då kyrkan döljer mörka gastkramande hemligheter som skulle kunna vara lyfta direkt ur B.J Blazkowicz äventyr i Wolfenstein spelen.

På bärplockning i skogen

Julius Averys Overlord bjuder oss på en uppfriskande opolitisk och fantasieggande kavalkad av blod och exploderande kroppsdelar med precis rätt dosering av b-films måttlöshet. Det är tveklöst en av de kladdigaste, mest brutala andravärldskriget filmerna på mycket länge och den lånar friskt från id Softwares tidigare nämnda spelserie i både ton och tema. Många gånger känns det mer som filmatiseringen av ett tvspel, framförallt sett till detaljrikedomen i och sättet som ljudbilden målas upp.

Men nej, detta är fortfarande en film och Julius Avery avhandlar stilfullt sin Tarantino-Carpenter doftande andravärldskriget fabel med förvånansvärd finess och bravur, tillräckligt så för att det nu landat honom en plats i regissörsstolen till den kommande nyinspelningen av Flash Gordon. Overlord gör aldrig några anspelningar till att vara en autentisk skildring eller av att ta sig själv speciellt seriöst. Här finns inget djupt relationsdrama, komplexa nyanserade karaktärer eller någon tillstymmelse till återhållsamhet.

Menige Boyce hittar Viktor Frankensteins förlorade laboratorium

Overlord är byggd för underhållning och det är en extraordinärt balanserad resa med gott om underliggande fräckhet i sin presentation. Skådespelet är genomgående övertygande från samtliga parter och blandningen av praktiska och digitala effekter är tillika läckra och brutala. Filmens enda uppenbara snedtramp kommer i form av dess mellanakt som efter den fantastiskt intensiva och bombastiska inledningen kan upplevas som trög och lite malande när de överlevande söker skydd och försöker få rätsida på vad som egentligen försiggår under kyrkan.

Paramount levererar Overlord på 4K UHD och ger oss en bild mastrad i 2K som representerar en liten men inte obetydlig uppgradering i skärpa mot blu-ray utgåvan. Här finns en konkret ökning i detaljdensitet bland textiler, framförallt alla uniformer men även mer naturliga element som sten, trädstammar och leriga vägar åtnjuter en visuell uppgradering.

Känslan av att ha vaknat upp på fel sida…

HDR graderingen tillika bra och kommer till sin rätt framförallt under de inledande trettio minuterna av filmen med gott om mörka skogspartier och infernaliska explosioner och eldar som badar i ett olycksbådande månljus. De genomgående jordiga färgtonerna får sig också ett lyft med ett ökat djup och skuggor blir än mer nyanserade och mångdimensionerade. Det är inte tal om någon teknisk knockout här utan en ganska rimlig uppgradering av den redan fenomenala bilden på blu-ray utgåvan.

Ljudet är den verkliga diamanten på 4K UHD utgåvan av Overlord. Paramount ger oss ett rent ut sagt brutalt Dolby Atmos spår som bombarderar dig som lyssnare något hänsynslöst och inte håller tillbaka av det goda på någon nivå. Här målas krigsvansinnet upp utan nåd i all dess dårskap med skrik, explosioner och ond bråd död. Kulor viner förbi med obehaglig tyngd och precision och krevaderna ruskar om en rejält och jobbar på djupet långt ner i de lägre frekvenserna. Det är i sanningen en dödens orkester där varje detalj finner sin plats med skrämmande exakthet och Overlord är tveklöst en film där kompetenta välspelande högtalare med bra maskineri bakom samt tillika en kompromisslös bas kommer berika din filmupplevelse otroligt mycket.

Chloe tappar humöret och tänder till

Overlord hymlar aldrig med vad den är och har egentligen inte speciellt mycket att säga eller avhandla. Den tar en historiskt viktig händelse fylld av obeskrivligt mycket lidande, ger den en övernaturlig mer lättsam skruvning och fyller den av supersoldater, nazist-doktorer, fuktdrypande korridorer och underjordiska laboratorium.

Julius Avery skräckblandade actionfest är underhållande och soniskt magnifik men tillika utan betydande innehåll och egentligen inget mer än en orgie i övervåld. Men ibland är det allt man vill ha.

Fotnot: Overlord släpps idag 25/3-2019 på dvd, blu-ray och 4k blu-ray.

Det är sen kväll den 6:e Juni 1944 och de allierade har påbörjat sin invasion av Frankrike och därmed tagit de inledande stegen mot vad som kom att bli Hitlers och tredje rikets fall. Det var en svindlande stor truppförflyttning som involverade mer än 160,000 soldater, 5000 fartyg och 1200 flygplan och vi kastas rakt in i de kaotiska efterdyningarna från landstigningen till mullret av C-47:or i formation med siktet ställt bortom fiendens linjer. Menige Boyce (Jovan Adepo) tillsammans med en handfull andra oerfarna infanterister under ledning av korpral Ford (Wyatt Russell) är ovetande på väg in i sin värsta…

Review Overview

Filmen
Bild (4K)
Ljud (Dolby Atmos)

Summary : Julius Avery skräckblandade actionfest är underhållande och soniskt magnifik men tillika utan betydande innehåll och egentligen inget mer än en orgie i övervåld. Men ibland är det allt man vill ha.

78

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.