Outside the Wire

Mikael Håfström har karriär i Hollywood tog aldrig riktigt fart. Efter Ondskan som blev Oscarnominerad för bästa utländska film så har ingen av hans filmer varit några större succéer. Varken hos publik eller recensenter. Så det kanske var naturligt att han till slut skall landa och göra en ganska medioker science fiction-film på Netflix.

Året är 2036 och trupper som är stödda av Ryssland invaderar Ukraina. USA är där för att försöka agera fredsmäklare numera med både robotsoldater och vanliga soldater. Under ett uppdrag så tar drönarpiloten Thomas Harp en handling som går direkt emot hans överordnade och han skickas till fronten för att lära sig. Väl där möter han Captain Leo en av USAs mest avancerade soldater, en andriod som ser ut som en människa men är en avancerad AI. De beger sig ut på ett hemligt uppdrag, Leo vet nämligen var fiendens ledare är ute efter och han vill locka fram honom. Men snart inser Harp att det är något mer i görningen.

Outside the Wire är en av de tröttaste filmerna jag sett på bra länge. Den är så generisk att jag fem minuter in i filmen känner att jag sett allting redan och vet exakt vad som kommer att hända. Var ny vändning i handling kan vi se från en mil bort och det är inget som händer som kommer som någon överraskning. Anthony Mackie som spelare huvudrollen som Leo har också producerat. Sådant ringer alltid varningsklockor i mitt huvud. När skådespelare försöker producera har de sällan fingertoppskänslan att göra de hårda svåra besluten vilket gör att filmen känns generisk och saknar energi.

Så väldigt mycket här. Håfström är ingen actionregissör och leder oss från scen till scen utan att vi blir investerade i historien. Mackie spelar sin hårda kille-grej som han gjorde till perfektion i Marvel-filmerna. Och inte så mycket mer. Visst hans karaktär är en robot men lite känslor hade man kunnat önska sig. Då är det tvärtom om Damson Idris som Harp. Hans karaktär går runt som byfånen större delen av filmen utan att verka ha någon aning om vad som pågår eller varför. För att vakna upp de sista 20 minuterna och bli smartaste killen i rummet i kombination med den hårdaste. Men vi det laget hade jag insett vilken soppa till film jag tittade på.

Netflix har ett dåligt rykte om sig kring filmer och Outside the Wire gör inget att förbättra detta. En trist soppa av gamla klichéer som staplas på varandra. Samtidigt så får publiken som ser på Netflix exakt vad de vill ha och jag misstänker att fler filmer av denna typ kommer att komma under året.

Mikael Håfström har karriär i Hollywood tog aldrig riktigt fart. Efter Ondskan som blev Oscarnominerad för bästa utländska film så har ingen av hans filmer varit några större succéer. Varken hos publik eller recensenter. Så det kanske var naturligt att han till slut skall landa och göra en ganska medioker science fiction-film på Netflix. Året är 2036 och trupper som är stödda av Ryssland invaderar Ukraina. USA är där för att försöka agera fredsmäklare numera med både robotsoldater och vanliga soldater. Under ett uppdrag så tar drönarpiloten Thomas Harp en handling som går direkt emot hans överordnade och han skickas…

Review Overview

Betyg

40

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.