Oscarsgalan 2019: Inför årets gala

Nu är det bara några timmar kvar till årets Oscarsgala drar igång. Inför den 91:a Oscarsgalan vill vi på Filmfenix dela lite nyheter, intressanta fakta och historia från världens största (film)gala! Sverige har en tidsskillnad på 9 timmar till Los Angeles så själva galan kommer börja kl. 02:00 natten till måndag. Om du inte orkar nattsudda kommer vi givetvis presentera årets vinnare imorgon.

Världens första Oscarsgala, eller The Academy Awards, hölls 1929 som en privat tillställning på Hollywood Roosevelt Hotel för en publik på ca 270 personer. På denna gala delades det ut 15 statyetter till skådespelare, regissörer och övriga roller inom filmindustrin för perioden 1927-1928. Den första ceremonin varade 15 minuter. Emil Jannings vann den första Oscarn, för bästa huvudroll i filmerna The Last Command och The Way of All Flesh från 1927-1928. Även Janet Gaynor vann pris för sin roll i 7th Heaven från 1927 på första galan.

Visste du att…
Det var först 2010 som en kvinna vann en Oscar för Bästa regi, det var Kathryn Bigelow för filmen The Hurt Locker.
Den person som vunnit flest Oscars genom tiderna är Walt Disney med hela 22 vinster.
Den skådespelare som har fått flest nomineringar är Meryl Streep med 21 stycken, men hon har bara vunnit 3 gånger för insatser i filmerna Kramer vs. Kramer (1979), Sophie’s Choice (1982) och The Iron Lady (2011).
De tre filmer som vunnit flest Oscars är Ben-Hur (1959), Titanic (1997) och Sagan om konungens återkomst (2003). De vann 11 stycken var.
Katharine Hepburn är den skådespelare som vunnit flest Oscars, fyra stycken. Den regissör som vunnit flest Oscars är John Ford, fyra stycken.

23 stycken Oscars har gått till svenskar, varav Ingmar Bergman har rekordet med 3 vinster. Ingrid Bergman har vunnit två Oscars för Bästa kvinnliga skådespelare (Gasljus 1945 och Anastasia 1957). De två senaste i raden gick till Linus Sandgren (2017) för Bästa foto i La la Land och till Alicia Vikander (2016) för Bästa kvinnliga biroll i The Danish Girl. Inatt har ytterligare två svenskar chansen att vinna, Ludwig Göransson är nominerad för Bästa originalmusik (Black Panther) och Göran Lundström för Bästa makeup (Gräns).

Lite fakta om själva Oscarsstatyetten:
Officiellt namn: Academy Award® of Merit
Den väger ca: 3,85 kg och är 34 centimeter hög
Skapad av: Cedric Gibbons (Design) och George Stanley (Skulptör)
Den föreställer: En riddare som står på en filmrulle med fem ekrar, som står för akademiens fem ursprungliga kategorier; skådespelare, regissörer, producenter, tekniker och författare.
Den har hittills delats ut: 3048 gånger

Som vi nämnt tidigare kommer årets Oscarsgala inte ha någon värd. Men dom har dragit ihop en gedigen skara av tidigare Oscarsvinnare och kändisar som kommer presentera årets bidrag. Bland annat; Barbra Streisand, Javier Bardem, Angela Bassett, Daniel Craig, Laura Dern, Whoopi Goldberg, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Helen Mirren och Charlize Theron. Årets Oscarsgala kan du se på Aftonbladet Plus.

Publicerade bilder:
©A.M.P.A.S.
©San Francisco silent film festival
©Summit Entertainment
©Invision/AP
©oscars.org

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.