Oscarsgalan 2019: Dessa filmer slåss om ”bästa film”


Den 22:e januari presenteras de filmer som nomineras till 2019 års Oscars. Många filmer aspirerar att nomineras till de tunga priserna. Känslan är minst sagt att årets Oscarsgala kommer bli jämnare än på väldigt länge. I denna lista så går jag igenom kategorin ”bästa film” för att försöka sia om vilka filmer som mest troligt kommer att nomineras.

Priset ”Bästa film” är givetvis det tyngsta priset som delas ut under galakvällen. Kategorin är även den enda som tar upp till 10 nomineringar till skillnad från de övriga kategorierna som tar upp till fem. Detta gör det möjligt för smalare filmer att skrälla genom en nominering i kategorin. Nedan har jag listat de tio filmer som jag tror kommer bli nominerade samt fem filmer som mycket möjligt skulle kunna överraska med en nominering i kategorin.

Mina gissningar: 

A Star is born

Bradley Coopers musikaliska kärlekshistoria med Lady Gaga fick flera topp-nomineringar på Golden Globe-galan som till exempel ”bästa drama”,”bästa manliga skådespelare” och ”bästa skådespelerska”. Den ligger även i topp på flera stora betting-sidor att vinna bästa film på hela Oscarsgalan.

Roma

Den mexikanska dramafilmen Roma har tagit världen med storm och Hollywood lika så. Många förutspår att Roma har goda chanser att bli den första icke-engelskspråkiga filmen att någonsin vinna ”bästa film” på Oscarsgalan.

BlacKkKlansman

Redan i maj förra året blossade Spike Lees nya film BlacKkKlansman upp som en möjlig Oscarskandidat. Den prisades då med det prestigefyllda priset ”Grand Prix” vid filmfestivalen i Cannes. Sedan dess har kritikernas åsikt inte ändrats, filmen kommer med största sannolikhet att nomineras till bästa film men den kommer nog inte heller att vinna.

Bohemian Rhapsody

Under hösten och sommaren har denna Queen-film fullständigt dominerat biograferna. Folket älskar den. Några fler som älskade den var Golden Globe-juryn då den segrade i ”bästa film – drama” kategorin. Det händer väldigt sällan att vinnaren i den kategorin ej får en nominering vid Oscarsgalan och denna film kommer troligtvis inte bli något undantag.

Black Panther

Det är nästan tradition på Oscarsgalan att ett så kallat ”långskott” alltid nomineras. En film som alltså haft premiär redan innan föregående gala men som inte var med och tävlade då den ändå kom ett år för sent. Filmen blev förra årets stora snackis och en nominering i tyngsta Oscarskategorin kommer den sannolikt att få.

If Beale Street could talk

För två år sen chockade Barry Jenkins världen med sin film Moonlight. Filmen chockade på det sätt att den knep åt sig Oscarn för bästa film efter att Damien Chazelles film La La Land felaktigt ropats ut som vinnare. Mycket tyder på att Barry kommer få en chans i år igen med sitt kärleksdrama If Beale street could talk. Filmen kommer sannolikt att nomineras men antagligen utan vinst.

The Favourite

Den grekiske regissören Giorgios Lanthimos har långsamt klättrat mer och mer in i Hollywoods värme. Han debuterade med Dogtooth 2009, En film som inte rimmar väl med Hollywood alls. Hans senaste filmer The Lobster och The Killing of a Sacred deer har båda dock diskuterats som möjliga Oscarskandidater. I år förutspår många att Giorgios 1700-tals drama The Favourite kommer att nå hela vägen till en nominering.

Green Book

Den allvarsamma komedin Green Book är en film som innehåller alla ingredienser för att kunna nomineras på Oscarsgalan. Den berättar en sann historia om diskrimineringen av afroamerikanerna under 60-talet. Filmen vann även en Golden Globe för bästa film – komedi eller musikal.

Vice

Det känns som att Oscarsgalan nästan alltid behöver nominera en biografisk film som porträtterar en omstridd känd person och händelserna runt om den personen. Förra året var det The Darkest Hour om Winston Churchill som fick stå för det. I år tyder det allra mesta på att den lotten kommer att falla på Vice om Dick Cheneys karriär som vicepresident i USA. Christian Bales insats i filmen har fått massvis med beröm och priser, mycket tyder på att han även kan plocka hem en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Can You ever forgive me 

Samtliga filmer ovan har ett gemensamt jätteproblem. De är endast gjorda av manliga regissörer. Att det skulle få ske att tio filmer samtliga regisserade av män skulle nomineras till bästa film skulle väcka stor uppmärksamhet och kritiseras vilt. Det är därför tur att denna film har gjort entré i Hollywood då den är regisserad av kvinnan Marielle Heller. Filmen handlar om författaren Lee Israels skrivande och liv. Melissa McCartheys rollprestation har även den fått ta emot stor beröm och många priser och nomineringar.

Utmanande filmer:

Wildlife

Paul Danos debutdrama har minst sagt landat i god jord hos Hollywoods elit, frågan är bara om filmen lyckats nå ut till en tillräckligt bred publik för att bli nominerad. Personligen tycker jag att filmen är en given nominering i ”bästa film”, tyvärr har filmen hamnat lite i skuggan av Green Book, och If Beale Street could talk. Mitt hjärta hoppas för Wildlife, men min hjärna är dock mer tveksam.

Crazy Rich Asians

Denna romantiska komedi har blivit något ut av en skräll under hösten. Den blev en av USA:s mest framgångsrika biofilmer under hela 2018 och har uppmärksammats på bland annat ”Critics choice movie awards” och ”Golden Globe”. Filmen hör inte till en av de största favoriterna att nomineras men den skulle mycket väl kunna skrälla.

Mary Poppins returns

Det händer relativt ofta att barnfilmer nomineras på Oscarsgalan för bästa film. Senaste gången var 2012 då Hugo Cabret av Martin Scorsese fick stor uppmärksamhet. På Golden Globe galan nominerades filmen till bästa film – komedi eller musikal vilket sågs som något av en skräll. Det är långt ifrån omöjligt att den tilldelas en nominering på Oscarsgalan med.

Beautiful Boy

Förra årets stjärnskott Timothée Chalamet har gjort raketkarriär efter jättesuccén i Call me by your name. I år är han med i det hyllade dramat Beautiful Boy där han spelar en heroinmissbrukare. Filmen kommer garanterat få nomineringar, frågan är bara om den får det även i ”bästa film”.

First Man

På förhand så lät en biografisk film om Neil Armstrong spelad av Ryan Gosling och regisserad av Damien Chezelle som riktigt Oscarsmaterial. Filmen blev dock inte den succé som många trodde innan utan den fick nöja sig med ganska bra kritik och lagom många biobesökare. Vi får dock försöka se filmen för vad den är och om vi gör det så har den fortfarande goda chanser att lyckas bra.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.