Ori and the Blind Forest

Februari 2020 släpps Ori and the Will of the Wisps.
Det är uppföljaren till 2015års succéspel Ori and the Blind forest som jag precis spelat igen.Första gången jag spelade Ori hade jag ingen aning om vad det var. Det var bara ett sätt för mig att hitta ett spel jag kunde locka min sambo att spela med mig. Inte visste jag att jag skulle upptäcka ett av de bästa plattformsspelen. Tror t.o.m. det kvalar in på mina topp 5 spel genom tiderna.

Frågan är om det idag var lika bra som jag kommer ihåg det?Spelet börjar direkt med att visa upp de vackra miljöerna och animationerna. Den fina musiken ligger som värmande täcke och fyller mig med känslor för varje steg jag tar. En gudalika berättarröst pratar ett språk vi inte förstår. Tur nog är det textat de få meningar han har.

Vi får följa Naru och se hur han träffar Ori. Se deras dagar som bästa vänner, som i alla väder kämpar på och lever livet. Tills en dag då något händer i skogen de bor i. Det är ett väldigt fint och gripande intro och bli inte förvånad om du endast några minuter in i spelet har en tår eller två på din kind.

Spelet är ett singelplayer pussel/plattformsspel som tar dig igenom den ena vackra miljön efter den andra. Inget område är det andra likt. Här har man satsat på att göra allt unikt. Från början kan du inte göra så mycket mer än att hoppa och ta dig fram genom enklare pussel.

Under spelets gång hittar du gyllene Spirit Lights i miljöerna. Samla tillräckligt många och de förvandlas till en Ability Point. Dessa användas i ett skill-träd. Du kan välja att bygga på tre olika grenar. Första grenen fokuserar på styrkan i dina attack. Andra grenen fokuserar på samlandet av abolitypoints, soullinks m.m. Sista grenen har lite olika funktioner så som andas under vatten, trippel-hopp m.m.

Vi hittar även längst med resan platser där skogens andar dött. Där står nu något som liknar en trädstam och lyser upp med sin kraft. Du kan välja att absorbera dess ljus för att låsa upp krafter inom dig själv. Det finns 11 olika krafter såsom Dubbelhopp som möjliggör ett extra hopp i luften. Kraft att klättra & hålla dig fast i väggar. Kraft att skjuta iväg fienders skott, samt dig själv i motsatt riktning. Ja det finns många möjligheter som öppnas upp. Detta underlättar din resa framåt och gör det även roligt att gå tillbaka till tidigare områden och se om man missas delar som man tidigare inte kom åt.

Halvvägs in i spelet kommer en vattendelare för oss som spelar. Är du en van spelare ökar svårighetsgraden något och det blir till en härlig utmaning som ökar något hela vägen in till slutet. Är du dock ny på denna typen av spel så finns chansen att du tycker att det blir på tok för svårt.
Det blir på sina ställen ett trail and error spel, där du på kort tid måste ta dig förbi hinder och fiender genom att kombinera flera olika krafter/genomtänkta drag väldigt tätt inpå. Att komma ihåg allt och lyckas trycka rätt är dessvärre inte alltid så lätt. Det är tur att kontrollerna i spelet känns bra och funkar som man vill.

Så var det lika bra som jag kommer ihåg det?
Ja det är det. Det är riktigt bra!


Utmanande, vackert och med ett flow rakt genom spelet. Det stannar aldrig riktigt upp. Jag ville inte att resan skulle ta slut, så jag såg till att hitta alla små hemligheter och låsa upp 100% innan jag tog mig till slutet. Totalt tog det mig 10 Tim 20 min och jag dog 372ggr under resans gång.

Jag kan inte annat än att ge spelet full pott. Detta är ett måste.
Uppföljaren har inte fått något datum ännu, men det är spikat att det släpps i år.

Så passa på och upplev den fantastiska första delen. Du hittar det för under hundralappen. Spelas helst med handkontroll. Ett tips är att köpa Definitive versionen som är en uppdaterad version som innehåller ett par nya områden och några extra krafter.

Februari 2020 släpps Ori and the Will of the Wisps. Det är uppföljaren till 2015års succéspel Ori and the Blind forest som jag precis spelat igen. Första gången jag spelade Ori hade jag ingen aning om vad det var. Det var bara ett sätt för mig att hitta ett spel jag kunde locka min sambo att spela med mig. Inte visste jag att jag skulle upptäcka ett av de bästa plattformsspelen. Tror t.o.m. det kvalar in på mina topp 5 spel genom tiderna. Frågan är om det idag var lika bra som jag kommer ihåg det? Spelet börjar direkt med…

Review Overview

Betyg

100

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.