Once Upon a Time in China Collection

Once Upon a Time in China var filmen som tog Kung-Fu tillbaka till den vita duken i Kina. Efter att ha varit på dekis under större delen av 80-talet skapade denna film 1991 ett sug efter filmer av denna typ igen. Filmerna handlar om folkhjälten Wong Fei-hung som är en verklig person som levde i Kina i slutet på 1800-talet. Förutom att han var duktig på kung fu så sysslade han med akupunktur och traditionell kinesisk medicin.

Som stark nationalhjälte i en tid då Kina under starka påtryckningar från västerländska länder visar Once Upon a Time in China upp en bild av slutet av 1800-talet som vi kanske inte är vana att se. Här är det traditionella värderingar mot nya västerländska. Gammal stridskonst mot nya vapen. Västerländsk religion mot kinesisk. Men det gör filmerna mer intressanta också för de ger oss ett annat perspektiv än vad vi är vana vid.

Här får vi fyra stycken filmer i serien. Once Upon a Time in China, Once Upon a Time in China II, Once Upon a Time in China III och Once Upon a Time in China and America. Den sista filmen är inte den fjärde utan den sjätte filmen. Jet Li spelade nämligen inte huvudrollen i den fjärde och femte filmen men kom tillbaka för vad som skulle bli den sista filmen i serien.

Once Upon a Time in China utspelar sig Foshan som ligger i södra Kina strax bredvid Hong Kong. Staden är övertagen av västländska länder och stämningen mellan nationalister och utlänningar är hård. Den lokala regeringen är korrupt och verkar mer intresserad av att tjäna pengar än hjälpa invånarna. Wong Fei-hung driver en kombinerad Kung-Fu-skola och läkarmottagning och blir ofrivilligt indragen i de stridigheter som sker i staden.  

Jet Li spelar som sagt var Wong Fei-hung och det är denna typ av roll han också är mest känd för. Li är själv en skicklig kampsportare i samma disciplin som Wong Fei-hung och har både karisman och tyngden att spela rollen på ett övertygande sätt. Leung Foon som är hans elev spelas av Yuen Biao. Kanske inte så känd här i Europa är Biao en av dem som slog igen samtidigt som Jackie Chan och är en minst lika duktig kampsportare. Han har också bra komisk tajming och fungerar bra i rollen som elev. Rosamund Kwan spelar Siu-kwan (eller som hon oftast kallas tant 13) som är Wong Fei-hung romantiska intresse. Hennes karaktär är också en motpol då hon är mer intresserad av västerländska kläder, seder och teknik. Hon visar den kinesiska sidan att ta till sig utländska sedvanor och anpassa dem till Kina.

Den första filmen blev som jag skrev ovan en enorm succé och redan året efter, 1992, kom en uppföljare. Denna gång åker Wong Fei-hung till Kanton för att medverka i ett seminarium om medicin. Väl där stöter han på en sekt vid namn Vita Lotus som är ute efter att utrota allt som är utländskt från kinesisk mark. Tillsammans med Siu-kwan och Leung Foo tvingas han skydda en grupp skolbarn som attackerats för de utbildats i en västerländsk skola.

Den andra filmen har ett mörkare tema än den första. Den utspelar sig under det första kinesiska-japanska kriget och nationalisterna här är aggressiva och redo att döda alla som inte är pro-kinesiska. De framställs som en fantastisk sekt som också sysslar med magi för att bli oövervinnliga. Donnie Yen dyker upp i filmen som Jet Lis antagonist i form av en kapten i den lokala militären som utnyttjar situationen. Filmen har också mer humor då Max Mok tog över rollen som Leung Foo och större fokus lades komik.

Ett år senare kom Once Upon a Time in China III och nu är vi i Peking där det har utlysts en lejondanstävling för visa upp den kinesiska kampsporten och stärka den nationella stoltheten. Wong Fei-hung är där för att hälsa på sin far men hamnar snart i konflikt med en lokal gangster som försöker vinna tävlingen genom att hota alla andra som försöker deltaga. Denne verkar också ha ett öga på Siu-kwan.

Den tredje filmen är ännu mer av samma vara som de två första filmerna. Wong Fei-hung står för det traditionalistiska Kina och Siu-kwan för dem som anammar den moderna teknologin för att försöka ta Kina framåt. Men den har också överdrivna karaktärer och det svagaste manuset av de tre första filmerna. Wong Fei-hung känns här mer som en karaktär och det är alldeles för mycket humor i filmen. Helt klart en besvikelse tycker jag.

Sist har vi Once Upon a Time in China and America som är en väldigt annorlunda film mot de tre första. Wong Fei-hung åker till USA för att hälsa på sin gamle elev Bucktooth So som öppnat en klinik för traditionell kinesisk medicin där. På vägen blir de attackerade av indianer och Wong Fei-hung ramlar i en flod och tappar minnet. Siu-kwan och Leung Foo tar sig fram till staden som visar sig skötas av en korrumperad borgmästare som har satt alla kineser i ett speciellt område. Samtidigt befinner sig Wong Fei-hung hos indianerna och försöker minnas vem han är.

Once Upon a Time in China and America är en mycket skum film. Den har överdrivna karaktärer, rasistiska stereotyper av både kineser och mexikaner. Sedan har vi karaktären Billy som är en vikning till Billy the Kid som verkar vara den enda som gillar kineser. Jet Li springer runt och pratar kantonesiska med indianer och har på sig fjädrar på huvudet. Allting är överdrivet och uppskruvat till elva. En film endast för riktigt stora entusiasterna.

Vad det gäller utgåvan är jag förvånad över hur bra bilden var. Den var genomgående bra. Inte toppkvalité men med tanke på vilka problem Hong Kong har haft med att bevara filmrullar i bra kvalité var jag överraskad. Dock så syns vajrarna väldigt tydligt i flera scener. Ljudet är genomgående bra. Stort plus att alla talar sitt originalspråk. Så det pratas kantonesiska, engelska, ryska eller varifrån nu karaktären kommer. Fint med en film där alla inte är dubbade rakt av.

Once Upon a Time in China-boxen är för dem som vill minnas när Jet Lis karriär satte fart på allvar och har bra minnen av filmerna från 90-talet. Jag såg den första gången runt 1995 och det var kul att uppleva dem igen här. Men jag är inte så säker att man tycker om dem lika mycket om man ser dem för första gången nu.  

Once Upon a Time in China var filmen som tog Kung-Fu tillbaka till den vita duken i Kina. Efter att ha varit på dekis under större delen av 80-talet skapade denna film 1991 ett sug efter filmer av denna typ igen. Filmerna handlar om folkhjälten Wong Fei-hung som är en verklig person som levde i Kina i slutet på 1800-talet. Förutom att han var duktig på kung fu så sysslade han med akupunktur och traditionell kinesisk medicin. Som stark nationalhjälte i en tid då Kina under starka påtryckningar från västerländska länder visar Once Upon a Time in China upp en…

Review Overview

Once Upon a Time in China
Once Upon a Time in China II
Once Upon a Time in China III
Once Upon a Time in China and America
Utgåva

54

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.